Първите медицински лица в болница заради странични ефекти от ковид ваксината

Фармацевтичният гигант Pfizer  прави проверка във връзка с инцидента с новата ковед ваксина, която е станала причина медицинско лице от Аляска да влезе в болница след поставянето ѝ, съобщава американската преса, позовавайке си на думите на представител на фармацевтичната компания.

Лекарката е показала силна алергична реакция след ваксинация с продукта на BioNTech и Pfizer. Сега състоянието й се оценява като стабилно.

Не е известно дали здравният работник е имал лекарствена алергия.

Както добавя изданието, миналата седмица подобна реакция на ваксината се прояви при двама здравни работници във Великобритания.

Източникът на CNN в Pfizer подчерта, че компанията все още не разполага с подробна информация за тази ситуация. Тя обаче отбеляза, че организацията си взаимодейства по този въпрос с властите на щата Аляска.

„Ще следим отблизо всички съобщения за сериозна алергична реакция след ваксинация и, ако е необходимо, ще актуализираме формулировката на етикетите“, каза източникът.

В същото време Pfizer твърди, че клиничните изпитания не разкриват никакви сигнали за сериозни алергични реакции, свързани с ваксината.

В понеделник САЩ започнаха ваксинация срещу коронавирус с помощта на ваксина, създадена съвместно от американската компания Pfizer и германската BioNTech. На първо място, лекарството се получава от медицински персонал и жители на старчески домове.