Ново 20: Първата атниковид тоалетна се появи в София ВИДЕО

Епидемията от COVID-19 наистина дава възможности за иновации и те вече са факт. Така първата атниковид тоалетна се появи в София в сградата на район Оборище, пише stolica.bg.

Иноваторът е Явор Радев от София, който се занимава с прилагане на иновации в при автомобили. Пластмасовата седалка на тоалетната чиния се върти и се фолира.

Така преди ползване се натиска едно копче, механизмът се завърта и фолира, което гарантира еднократно ползване, хигиена и минимален риск от заразяване с COVID-19.  

Това е първата инсталирана система за индивидуално ползване на санитарен възел, на тоалетната, която се ползва от гражданите, които посещават кметство Оборище на Столична община.

„Системата съществува от години по света, но не и в България. Въртящата седалка е последно поколение и работи на 12 волта, захранва се от 220 волта с трансформатор, за да преобразува. Другият вариант е с 6-волтова батерия, презаредима при 5000 – 6000 използвания на тоалетната, няколко месеца, но зависи от потока“, разказа Явор Радев.

Цената на седалката за тоалетна чиния е 188 лв. без ДДС и е с 2-годишна гаранция. Всички параметри на системата е изключително ефективна и подходяща за санитарни възли в обществени сгради и заведения. Седалката предотвратява директния контакт с тоалетните седалки чрез автоматично хигиенизиране със специално фолио.

Дъската е изключително подходяща за софийските училища и обществени сгради в условията на епидемия от CIVID-19.  Радев не е производител, а лицензиран и сертфициран вносител – фирма „А+ Аuto Care“ с предмет на дейност детайлинг. Седалката е доставена и монтирана, потвърдиха и от район Оборище като пилотен проект.

Оферта с иновативната система е изпратена и до Столична община.

Както е известно от Московска 33 първи и още през пролетта предприеха всички мерки срещу разпространението на COVID-19 в офисите за плащане на местни данъци и такси, както и във всички сгради на районните администрации, както и публични сгради.