ГОРЕЩА ТЕМА: Адвокат по медицинско право разкри кой ще носи отговорност при нежелани реакции от COVID ваксината

Ваксинацията срещу коронавирус у нас трябва да започне след Нова година, а наскоро се появи и документ с някои нежелани реакции след поставянето й. Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова разясни кой може да понесе отговорност, ако се проявят някои странични ефекти при имунизация срещу COVID.

Ваксината ще е напълно доброволна и ще се поставя след преценка на специалист, обясни експертът.

При нежелани реакции има няколко казуса за това кой понася отговорност, заяви Шаркова.

„Зависи каква е причината за страничните ефекти. Неправилно поставяне, неправилна преценка на състоянието на човека или поставяне въпреки наличието на противопоказания. Тогава ще е отговорен лекарят, който е поставил ваксината. Ако нежеланата реакция се дължи на неправилно съхранение и неправилен транспорт, то тогава ще отговаря лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата“, каза адвокатът по медицинско право.

Ако е нежелана реакция, неописана в кратката характеристика, е възможно отговорността да се носи от съответната компания производител, добави Шаркова и поясни, че е мит, че не можем да съдим фармацевтична компания.

Тя добави, че в някои страни има и фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, но не знае дали ще се създаде такъв в ЕС.

Шаркова коментира и приравняването на антигенните тестове с PCR и заяви, че това едва ли ще изкриви статистиката, защото не само ние ще направим тази крачка. Много страни в ЕС вече обмислят това решение и статистиката ще се изравни, добави тя.