Д-р Брънзалов огласи ще паднат ли мерките на 21-и и разкри голяма тайна, която никой у нас все още не знае!

Мерките трябва да останат и след 21-и. Това е тежко решение, много хора ще са недоволни от това нещо, но цифрите не показват, че започва намаляване на новозаразените, напротив, просто в момента се е образувало плато. Това заяви в ефира на БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

„Разбирам, че е много трудно за всички нас, но трябва да се направят жертви, за да се спасят човешки животи“, смята той. 

Водещата провокира събеседника си, като заяви, че вече явно всичко е решено, но Брънзалов не отрече думите й.

На въпрос колко още обаче трябва да се удължат ограниченията, той отвърна:

„Цифрите ще покажат докога ще се удължат ограничителните мерки. Ние желаем това, за да има по-малко заболели и по-малко натовареност на системата. Вече почти няма човек, който да не е пострадал, да няма заболял близък и т.н., или който има близък лекар, който не се е прибирал по три дни, за да лекува пациенти“, каза той. 

„Апелирам към съпричастност, но не само към моите колеги, които изнемогват от месеци и са на ръба на силите си, апелирам за съпричастност към цялото българско население, за да може да се запазим“, заяви Брънзалов. 

„Не мисля, че има област в България, където да няма недостиг на лекари. Има много колеги, които са прекарали заболяването и са се върнали на работа, все още не са напълно трудоспособни и възстановени. Не е най-важно как ще прекарат епидемията лечебните заведения, а как цялото общество ще я прекара, за да има по-малко заболели и починали“, смята той. 

„Ваксината ще дойде в България преди Нова година, но това са неофициални данни от мои източници. 31% от медиците са готови да си поставят ваксина, но се надявам той да се повиши. Имайте предвид обаче, че и много хора вече прекараха заболяването и се въздържат от решение към момента“, призна той.

По думите му все още няма препоръки кои пациенти не трябва да се ваксинират. „Когато един пациент се колебае, а лекарят го посъветва да го стори, процентът на хората, които ще се имунизират, е по-голям“, каза той.

Докторът призна, че е обнадежден, че голяма част от населението ще си постави ваксина.