Министър Ангелов с гореща информация за разхлабването на мерките и ваксинирането:

Важна информация относно коронавирусните мерки , както и предстоящата ваксинация на населението даде здравният министър , проф.Костадин Ангелов . Ето какво каза той:

Благодарение на усилията на госпожа Фандъкова и на Столична община в София натискът върху здравната система бе овладян.

Това заяви проф.

Ангелов, който се запозна на място с организацията и начина на работа на първия в страната временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19 . 

Заедно с него бе и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов и шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев. 

„Благодарение на Столична бяха разкрити 11 ковид зони, като това дължим лично на усилията на г-жа Йорданка Фандъкова и благодарение на тази инициатива потока от пациенти беше контролиран и даде въздух на болници“, заяви здравният министър. Той добави, че планът за ваксинация вече е приет, като гражданите, които желаят да се ваксинират, ако има опашка, е предвидено да няма струпване, ще има място къде да седнат, да получат информация от информационните табла, две линейка, имунизационни кабинети, а при възникване на спешна медицинска нужда, пациентът ще бъде транспортиран.

„Организацията в столицата е направена при високо ниво и при необходимост на още центрове има готовност да открием още два такива, пред хипермаркети“, добави той. Екип на здравното министерство ще търси отговори на всички въпроси на гражданите и да бъдат максимално информирани.

„Вече е готов алгоритъмът на т.нар. пътна карта на имунизационния процес, която включва логистиката и организацията на кабинетите за ваксинация. В страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за имунизацията срещу COVID-19. Първата фаза на ваксиниране ще се направи в лечебните заведения на медицинския персонал, около 33% са заявили желание. „В състоянието, в което се намираме, този процес е нормален”, посочи той.  

Към момента знаем, че има ваксини, които се поставят двукратно и такива, които се поставят еднократно. Срещите и разговорите, както с лекарите така и с министрите не спират, за да се направи най-доброто по отношение на мерките и колко те могат да бъдат разхлабени. Ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди, за да гарантират намаляване на натиска върху здравната система, контрол върху заразата и здрави българи“, подчерта той.