Проф. Ива Христова алармира: Детските градини да останат затворени, от там се разпространява заразата! Важно е антигенните тестове да се признават

Има голяма разлика между антигенните тестове и PCR тестовете. Като златен стандарт се използват PCR. Новите антигенни тестове са доста по-чувствителни и достоверни. Това заяви пред БНТ зам.

-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

„Антегенните тестове няма да се приравнят към PCR, но е важно да се признават за положителен тест“, каза още тя.

„Не се препоръчва хората сами да си правят тестове или ако ги правят, то да не им имат пълно доверие. С навлизането на антигенните тестове, все повече хора ще се тестват – не се страхуваме от броя, а от скритите случаи“, разкри проф. Христова. 

„Антигенните тестове и PCR трябва да се правят след като се появят симптоми, а не веднага след контакт със заразен“, категорична бе зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. 

„При PCR теста се отделя РНК от пробата и да се умножи, която отнема няколко часа“, допълни експертът. 

„Нека хората са отговорни и не заразяват близките си“, призова проф. Ива Христова. 

„Детските градини трябва да останат затворени, защото са място за разпространение на заразата“, отговори експертът на въпрос дали да се отворят градините след 21 декември. 

„Ваксината ще иска време, за да може по-широко да се обхване населението. 30% от хората искат да се имунизират веднага, но има голяма група, която изчаква да види резултатите от САЩ и Великобритания, които вече са започнали имунизацията. Желаещите могат да скочат на 50%“, каза проф. Христова. 

„Мисля, че ще задържим плато на заразени. Щеше да има пик през януари, ако нямаше затегнати мерки и предстояща ваксинация“, завърши зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.