Д-р Гергана Николова с тежки думи: Мерките трябва да останат, само за последните 24 часа 150 души няма да посрещнат празниците със семействата си

„Мога да кажа, че в момента процента на болните е много висок. Имаме някаква обща картина, но виждате и от статистиката колко е голям броя на заразените медици. Не са единици тези, които са на кислород в дома си. Съсловието много пострада“, заяви пред Нова телевизия д-р Гергана Николова.

По повод ваксините те са попитали на кой етап могат да поставят ваксини при преболедувалите, отговор не е имало. „Не е въпросът да направим само кампанията. Пациентите трябва да бъдат информирани, какво се случва, какво му поставяме, какво следва. Аз трябва да имам цялата налична информация, когато застана пред пациента си“, допълни още тя. Тя подчерта, че за да може да работи трябва да бъде защитена, но има колеги, които са били в тежко състояние в болница и няма как да бъдат ваксинирани или не знаят кога може да им се постави ваксина.

Тя подчерта, че са искали пълна информация от здравното министерство за ваксините и не може голяма част от нейните колеги да се информират от медиите.

На въпрос колко приравняването на антигенните тестове ще променят картината, д-р Николова, че това ще се покаже голяма разлика, защото масово хората си правят антигенни тестове, не се вписват в системата и не се карантинират.

За мерките д-р Николова заяви, че няма лекар в България, а и в Европа, който да иска разхлабване на мерките. „Днес са починали 150 човека, които няма да посрещнат празниците със семействата си. Това е, за да запазим човешките животи“.

Тя бе категорична, че заразно болните не бива да посещават личните лекари, които освен всичко правят и ваксинация на бебета и даде за пример, че ако вчера е правила тестове на потенциално болни, днес й се налага да се среща с 20-дневно бебе. Д-р Николова подчерта, че затова са ковид центровете и потоците по никакъв начин не бива да се смесват.