На болниците, които откажат да приемат пациент с COVID-19 лошо им се пише!

ежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19. Това са обсъждали експертите на среща в Министерството на здравеопазването.

Все още се изяснява как ще изглеждат текстовете. Санкциите обаче може да стигнат и до прекратяване на договора с НЗОК, съобщи на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите му обаче за момента по-голям е проблемът с екипите на първа линия.

Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, основният проблем, който имаме в цялата страна, е персоналът. Голяма част от лекарите и сестрите вече са позитивни и под карантина. Легла и апарати ще намерим, хора – трудно ще намерим. Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти, обяви още проф. Ангелов.

Той допълни, че всички директори на РЗИ в цялата страна са с правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в собствената си област. Така всяка отделна област ще може да въвежда или премахва една или друга противоепидемична мярка.

Очаква се до края на деня да бъде изготвена заповедта за носене на предпазни маски на открито, каза още министър Ангелов. Очакваната цел е намаляване на заболеваемостта с 30 на сто, посочи той.

Ще бъде създаден национален координационен център, в който ще постъпват сигнали от различни области, за да има ефективна координация и да се компенсират дефицитите в системата. Има проблем в координацията и комуникацията, добави още той.

Директен отказ от частни лечебни заведения да приемат болни от коронавирус няма, но в техни писма описват, че нямат необходимите специалисти за прием и лечение на пациенти с COVID-19, обясни директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Със заповед от преди дни Пенчев указа, че болниците „Доверие“ и „Вита“ трябва да осигурят по 10 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние.

Министър Ангелов е изпратил писма до всички министри, които имат контролни органи и могат да подпомогнат органите на РЗИ по места – кметове, областни администрации, полиция, БАБХ и всички инспекторати. Предвижда се да има мобилни групи, които да могат да налагат ефективни санкции при неспазване на противоепидемичните мерки. По думите му органите на МВР също могат да налагат такива санкции.

Има осигурени медикаменти за лечение на инфекцията, увери министър Ангелов в отговор на въпрос за липсващ ремдесивир и припомни, че медикаментът е осигурен до края на март.

Няма лимити за издаване на направления за тестове за COVID-19, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.