Мандалото падна: Ето как ще ваксинират всички в Европа

Италианският специален комисар за пандемията Доменико Аркури заяви, че кампанията за ваксинация срещу COVID-19 ще започне във всички 27 държави от Европейския съюз в един и същ „символичен“ ден, съобщават световните медии.

„Няма как една европейска държава да започне ваксинацията преди друга. Кампанията ще започне във всички страни на „символичен“ ден преди началото на действителната кампания за масови ваксинации.

Той не каза кога ще бъде този ден и колко ще бъдат ваксинираните хора на този ден.

Първата фаза на ваксинации в Италия ще включва 1.8 милиона души – здравен персонал и хора, които са в домове за възрастни хора. Първата фаза трябва да стартира в средата на януари, заяви Аркури. 

Около 300 павилиона ще бъдат разположени на градските площади и други обществени места, където хората ще могат да получат ваксината в страната. 

Във Франция здравните служители обявиха в понеделник план от пет фази за въвеждане на ваксината срещу коронавирус с приоритет към най-уязвимите групи от населението.

Френският национален орган по здравеопазване заяви, че основните разглеждани критерии са риска от развитие на сериозни симптоми, както и степента на излагане на вируса. Преминаването от една фаза към друга би зависело от наличните дози на противовирусната ваксина.

Обитателите на старческите домове трябва да бъдат имунизирани първи, както и здравните работници, работещи в такива заведения, като те общо възлизат на малко под милион души.

Във втората фаза лицата на възраст над 75 години ще получат Covid ваксина, следвани от тези на възраст между 65 и 74 години и медицинските специалисти над 50 години, което общо е около 15 милиона души.

Третата фаза ще бъде насочена към общото население на възраст над 50 години и към високорисковото по-младо население.

В четвърта фаза здравните власти във Франция ще ваксинират работещите в обществения сектор и накрая всички на възраст над 18 години в последната пета фаза.

В Испания медиците и обитателите в домовете за възрастни хора ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Това обяви здравният министър Салвадор Ила, цитиран от Ройтерс.

Ила представи национален план за ваксинация, който се очаква да започне през януари. Другите здравни работници ще бъдат следващите, които ще бъдат ваксинирани, каза той на пресконференция.

Общо 18 групи граждани ще могат едни след други да получат ваксини в един от 13-те хиляди местни обществени здравни центъра в Испания. Властите очакват значителна част от населението да получи ваксина през първата половина на 2021 г.

Ваксинацията няма да бъде задължителна и ще бъде безплатна, заяви министърът. По думите му целта на плана е Испания да има готовност за ваксинация „от първия момент, в който започне да получава дозите с ваксина“.

Той заяви, че правителството се надява да получи първите дози през януари, но тяхната наличност все пак ще бъде ограничена през първите няколко месеца.

Чрез договорите, сключени между Европейската комисия и основните доставчици на евентуални ваксини срещу коронавирус, Испания, с население от 47 милиона души, се надява да получи общо 140 милиона дози или достатъчно за ваксиниране на 80 милиона души, каза Ила.

Той заяви, че някои дози ще бъдат споделени с по-бедни страни. В Испания ще се води регистър на ваксинираните.

Министърът не даде подробности как ваксината или ваксините, някои от които трябва да бъдат съхранявани при много ниска температура, ще бъдат транспортирани, но каза, че това няма да бъде проблем.

„Нашата национална система е подготвена за ваксинацията срещу Covid-19, но ние работим също по логистиката“, заяви Ила.

Коронавирусната ваксина се очаква да пристигне в Гърция до 60 дни, а оптимистичните сценарии са първите ваксинации да бъдат направени на 500 000 души през м. Януари.

Премиерът Кириакос Мицотакис, министрите и партийните лидери ще бъдат първите, които ще се ваксинират като символизъм срещу фалшивите новини и конспиративните теории, които се разпространяват относно ваксината. Понастоящем ваксината Pfizer е готова и се очаква да бъде последвана от тези на Moderna и AstraZeneca.

Гърция ще получи над 25 милиона дози чрез договори за предварителна покупка, подписани от Европейския съюз с фармацевтични компании.

Обмислят се плановете за ваксинация в съответствие с всички здравни стандарти, определени от експерти. Вероятно граждани ще уреждат срещи чрез SMS, за да се намалят опашките. Приоритет ще имат определени категории хора от уязвимите групи.

Основният въпрос е да се осигурят и закупят необходимите фризери за поддържане на ваксината, тъй като трябва да поддържат -70C.

Междувременно, показаха как ще изглежда центърът за ваксинация против COVID-19, който се намира пред столичната РЗИ. Палатката вече е монтирана, като пред нея има и електронни информационни пана. Можете да видите повече тук.