Сърбия развъртя секирата – хиляди българи остават без плескавица, вешалица и ущипци за ЧНГ

Кризисният щаб борба с инфекциозните болести на Сърбия предложи въвеждането на задължителен PCR тест за влизане на чужди граждани в страната от 20 декември.

Според последните данни на сръбското министерство на здравеопазването, от началото на пандемията са се разболели 271 364 граждани.

Общият брой на починалите от пандемията е 2380 души. Властите са особено загрижени от броя на хоспитализираните – 8 842 души, 334 от които са на апарати за механична вентилация.

Очакваше се на срещата в понеделник да се вземе решение относно изискването за PCR тест или мерки за изолация за влизащите в страната от чужбина, както и въвеждането на комендантски час.

„Всички чуждестранни граждани ще се нуждаят от PCR тест, не по-стар от 48 часа, за да влязат в Сърбия от 20 декември, най-вероятно до 10 януари“, заяви министърът на труда и социалната защита Дария Кишич-Тепавчевич на брифинг.

Сръбските граждани ще могат да влязат без тест, но при самоизолация или тествани при пристигане. Решението трябва да бъде одобрено от кабинета.

В Сърбия на 4 декември влязоха в сила предишни мерки за борба с коронавируса.

Според решението на сръбското правителство от 17.00 в петък до 05.00 часа в понеделник салони за красота и фризьорски салони, фитнес центрове и фитнес зали, спа центрове и басейни са затворени в цялата страна.

Изключение правят точките за предоставяне на услуги – поправки на дрехи, обувки и екипировка, където не се изисква присъствието на клиенти, те работят и в събота.

Културните институции – театри, кина, музеи и галерии – са отворени всеки ден до 17 часа, включително през почивните дни.

Аптеките, бензиностанциите и службите за доставка на храна могат да работят денонощно. Хранителните магазини са отворени до 21.00. Пазарите продължават да работят в делничните дни, както обикновено, в почивните дни – от 6.00 до 15.00.

Припомняме, че всяка нова година на 30 и 31 декември границата посока Сърбия преминават между 5000 и 10 000 български коли.

Нашенците залагат в съседите на добрата атмосфера в местните заведения, предлагащи превъзходни местни месни деликатеси и възможността свободно да си пушат, докато се черпят за настъпващата Нова година. 

Тази година обаче празненството по сръбски е под въпрос. Припомняме, че редица българи през летния сезон се отказаха от почивките си в Гърция заради скъпо струващите PCR тестове, които стигаха към 500 лева за едно четиричленно семейство. Парите се оказаха огромен разход за българите, само за да могат да влязат в южната ни съседка, където обикновенно цените на услугите са по две спрямо тези в българия.