Ваксинираните българи

Кадър: БНТ

Българите, които се ваксинират ще бъдат отличени от останалите. Те ще бъдат сертифицирани.

Първите ваксини срещу Ковид-19 се очаква да пристигнат у нас в началото на януари. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Предвижда се да се издадат сертификати за ваксинираните, въпреки, че ваксинацията не е задължителна в Европа. Ден след доставката е реалистично да се стартира с имунизацията.

„Личните лекари имат сериозен опит с ваксинационните програми“, каза още той в ефира на БНТ.

Доставката на ваксините срещу COVID-19 е свързана с разрешаването им за употреба от ЕК. В процедурата първо е включена оценка на наличната документация от Европейската агенция по лекарствата, като за първата ваксина на BioNTech/Pfizer становището на Европейската агенция се очаква на 29 декември.

След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация – това е кратката характеристика и листовката за пациента. След което в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина.

„Договорите за ваксините са между Европейската комисия и фирмите, за момента имаме засекретена информация“, каза Кирилов.

Предвижда се да се издадат сертификати за ваксинираните, въпреки, че ваксинацията не е задължителна в Европа. Имунизацията е доброволна и безплатна, съобщи директорът на ИАЛ.
Здравето е най-важно, а безопасността на ваксините ще е проверена. Нека хората вярват на науката, коментира Богдан Кирилов. 1,300 млрд. дози ваксини са предвидени, като може да се произведат още 2 млрд, каза още той.

 

По думите му проблемът с транспортирането и съхранението на ваксините е изцяло решен.
„Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини”, категоричен беше Кирилов.