ЕКСЛУЗИВНО: Проф. Тодор Кантарджиев: Мерките не бива да се охлабват! Цялата здравна система е на изпитание, както е моралът на хората, дори с положителни тестове крият – ето къде вирусът върлува най-страшно

Седмица преди планираното вдигане на предпазните мерки срещу разпространението на коронавируса заради Коледните и новогодишните празници и тревогата на специалистите, че данните за новозаразените и смъртността у нас не са особено обнадеждаващи въпреки частичната карантина се обърнахме за повече информация към шефа на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Ето какво разкти той пред :

– Проф. Кантарджиев, разбрахме, че Германия затяга мерките по празниците, вместо да ги отменя.

У нас обаче се каним да направим точно обратното. Ако сравним данните за двете държави, каква е картината?

– Тъй като някои държави сега ревизираха отношението си към строгостта на мерките, дори държави, които бяха обещали известно разхлабване към третата третина на месец декември във връзка със светите празници, в момента ревизират своето становище. Една от страните, които продължава мерките е Германия. 

По отношение на 14-дневната заболеваемост – броят на случаите е най-важният критерий – Германия към 13 декември 2020 г. има 334 заразени на 100 000 население. В сравнение заразените в България за същия 14-дневен период е 531 на 100 000 души. Това е доста притеснително, защото е почти два пъти по-голямо средно съотносимо към населението в сравнение с Германия.

Това, което най-много плаши здравните власти в нашата страна, е 14-дневната смъртност на 100 000 население, която към 13 декември, ако за Германия е 6,8 на 100 000, в България е 26,8 на 100 000 души.

Това показва, че много неразумно би било отваряне на заведения, много неразумно би било събиране на много хора. И отново като лекар, въпреки горчивината, която събрахме през последните месеци, искам да кажа: хора, пазете себе си и семействата си и обществото.

– Макар да знаем, че България винаги е била на челни позиции в Европа по смъртност, сегашните й стойности само с коронавируса ли се обясняват?

– Първата причина е, че и без коронавирус имаме доста голяма смъртност, което не зависи само от квалификацията на лекарите, както искат да го изкарат. Високата смъртност се дължи и на много социални причини, на хронични заболявания. И на това, че през последните 30 години, въпреки напредъка на медицината в много държави, у нас се създаде такава организация, че в цели области на третиране на хронично болни в България ползваме най-скъпите лекарства, най-голям ресурс, а пък в същото време показателите са за усложнения от не добре третирани хронични болести.

– Защо?

– Според мен е въпрос на организация. Но както не веднъж съм казвал от 11 месеца насам, по време на пандемия, по време на криза в здравеопазването, свързана с коронавирусната инфекция, аз ще съм последният човек, който ще се спира на стари пропуски.

– Но непрексъснато гледаме репортажи как хора умират пред вратите на болниците. Каква е причината за това?

– До известна степен на три неща. Едното е забавянето на хоспитализацията. Този, който е по-млад и по-здрав, просто недооцинява състоянието си и когато вече е в много тежко състояние търси хоспитализация. Второ, наистина е много натоварена здравната система в нашата страна, лекарите наистина са много натоварени и уморени.

И в момента е на изпитание цялата здравна система и до известна степен е на изпитание моралът на хората в страната. Защото минималните мерки, които са свързани с неудобството да се носят маски, да не се събираме много хора на едно място, много биха облекчили работата на здравната система, която наистина е натоварена.

– Едва ли това е ваша работа, проф. Кантарджиев, но тъй като непрекъснато се натъкваме на случаи, в които заразени или вече болни укриват информация от съседите си в блока, с които ползват един асансьор, или с които са контактували, не смятате ли, че това трябва да се криминализира?

– Лошо е, че хора дори с положителни тестове крият това, което според мен не отговаря на никакъв морал. Разбира се, те го правят до известна степен и поради факта за т.н. стигма, когато някой казва, че е болен, и всички запозват да се пазят и да странят от него. Но важното е да се спазва мяра в морала.

– Ясно е защо имахме втора вълна след лятото, когато мерки нямаше. Но сега, след като мерките в цяла Европа са затегнати и започва ваксинирането защо се твърди, че през пролетта ще има трета вълна?

– Имаше втора вълна през септември, когато трябваше да се следи маските да се носят на закрити места, а не да се подиграват на лекарите и разни невъзпитани хора да ми крещят на улицата: „Защо лъжете народа?“. Какъв народ лъжем?! Не виждате ли, че сме на първо място по смъртност в ЕС. Не е сега моментът да спорим дали е от корона или с корона. Не прогледна ли тоя народ, не разбра ли? Съобщава се постоянно за претоварени болници, за разкриване на нови легла, за липса на лекари, за изнемогващи сестри. Тава не ги ли интересува?!

– Но очакваме ваксините всеки момент, в някои държави вече се прилагат, има строги ограничителни мерки до края на март. Тогава защо да очакваме трета вълна през пролетта?

– Малко вероятно е през пролетта да дойде трета вълна поради естеството на епидемията, вируса и начина, по който става заразяването. Но, ако започне рязко охлабване на мерките по-рано, отколкото е необходимо, увеличаване на броя на случаите ще има.

– Сегашните затегнати мерки дадоха ли очаквания резултат?

– Ако разгледаме случаите в нашата страна, има крехка тенденция на намаляване на случаите. Особено в София поради спазване на мерките случаите намаляват, в другите части на страната или стационират, или са си такива, каквито бяха. Преди 2 седмици имахме спадане на броя на заразените за държавата. Сега имаме стациониране, което е на много високо ниво, на което здравната система не може да издържи.

В София от една седмица има стациониране – случаите са по-малко отпреди 3 седмици, но продължават да бъсат твърде много, така, че нашата страна е на едно от незавидните места по брой на заболели на ден.

– Чуваме, че на 21 декември ще се отварят молове, ресторанти, увеселителни заведения. В такъв случай това уместно ли е и какво да чакаме след Нова година?

– Доста от западните държави се ограничават в отварянето. Днес Националният център предоставя на всички директори на ХЕИ цифромия анализ на редиците на заболеваемост и нови случаи в отделните области. И, ако разгледаме по области, ще видим, че освен оптимизма, който бяхме споделили преди 2 седмици по отношение на много малко области, включително и София, в другите области нещата върват нагоре.

В област Благоевград има тенденция за намаляване, като случаите през последните 2 седмици от 700 на 100 000 са паднали на 500 на 100 000.

За съжаление, в област Бургас случаите продължават да растат и в момента са 450 на 100 000 население.

За съжаление в област Варна положението също е тревожно. В момента имаме тенденция на увеличаването ежедневно на случаите – над 780 на 100 000.

В област Видин има трайна тенденция на намаляване на случаите, като сега са около 300 на 100 000, но мерките и там трябва да продължават, защото намаляването е доста крехко.

В област Враца, за съжаление, има плато с плавна тенденция на увеличаване. Ако преди 3 седмици случаите са били 580, сега вече са над 640 на 100 000.

За област Габрово е достигнат пик от 1200 на 100 000. Слава богу, през последната седмица има тенденция за намаляване и мерките трябва да продължат, за да се задържи.

За област Добрич преди 3 седмици са имали 500 на 100 000 население, сега вече са към 400, но и там моят съвет е мерките да продължават.

Рискувайки да ме псуват по улицата, ще кажа, че много добре са в област Кърджали, които преди 2 седмици бяха със 100 заразени на 100 000. Сега има лека тенденция на увеличаване – 150 на 100 000, затова съветвам и те да не отслабват мерките – поне да носят маски на закрито и да не се събират по празниците.

За област Кюстендил, която плашеше много – преди 3 седмици бяха с над 1100 заразени на 100 000. Вече са към 650, което е един много голям успех, но той трябва да се закрепва и да продължава.

В област Ловеч има плато с тенденция 400 на 100 000 с тенденция да не пада, което е много опасно.

В област Монтана има намаление – имали са 700 на 100 000, сега вече са 400. можем да ги поздравим и това е благодарение на мерките.

В област Пазарджик в момента има плато – 450 на 100 000, нямали са пиковете от над 1000, но платото в момента също увеличава броя на приемите в болниците.

В област Перник, слава богу, намаляват – били са до 800 преди 3 седмици, сега са 600. Можем да ги поздравим.

В област Плевен също има намаляване – били са 550 на 100 000, сега са около 480. мерките трябва да продължават.

В област Разград – много добре намаляват, били са 450 на 100 000. Сега вече са 250. Браво на Разград. Такива мерки трябва да вземат навсякъде.

В област Русе заразените също намаляват, но сравнително слабо – били са 800 на 100 000, сега вече са 680.

В област Силистра педи 2 седмици са имали пик от 700, сега вече са 450 на 100 000.

В област Смолян в момента имат тенденция за увеличаване, въпреки че са с 300 на 100 000.

В София област намаляват. Най-много намалява София-град – били сме до 1150 на 100 000, сега сме 650.

В област Търговище намаляват – били са 500, сега са под 200 на 100 000.

В област Хасково са в плато – има едно покачване до 450, което задържат.

В област Шумен има плато с тенденция за намаляване – от 500 на 400 на 100 000 души население.

В област Ямбол заразените намаляват, имали са един пик от 800 на 100 000,сега са 700.

В област Пловдив са имали най-много заразени преди 3 седмици – 680 на 100 000, сега са 430. Браво на Пловдив, но мерките трябва да продължават.

– Появиха се някакви колебания за лечението с плазма. Те основателни ли са?

– Истината за всички лекарства е, че досега лекарство, което е абсолютно сигурно няма. Това, което е най-доброто – плазма и „Рендисивир“, имат два проблема. Първият е, че всяко ентивирусно лекарство, какъвто е „Ремдисимир“, трябва да се даде в началото на двустранна пневмония, която е започнала, но се е развила. Защото след втората седмица при токсичното засягане, пневмонитът на двата бели дробове „Ремдисивир“ няма да има ефект. Това важи за почти всички антивирусни лекарства – ако се дадат в началото, действат много добре.

Колкото до плазмата, тя също не е панация, въпреки че помага. Трябва просто лекарите да преценят състоянието на пациента и до каква степен плазмата, която ще  прелеят, има антивирусен ефект. Вирусонеутрализиращи антитела, а не антителата, които тия, които работим имунология, малко преди коронавируса ги наричаме антитела-свидетели. Това са антитела, които нямат антимикробно действие, но свидетелстват, че в организма на човека се развива заболяване.

– Накрая да попитам за ваксините. Очакваме ги с трепет. Можем ли да разчитаме на тях?

– С трепет ги очакват интелигентните хора. Защото другите, които сега ми казват: защо лъжете, че има коронавирус по улицата и се заяждат с мен, сега ще кажат: защо искате да ме тровите с ваксините. Интелигентният човек знае за силата на ваксините и чака с трепет, както аз и моите колеги чакаме.

Интересно е, че тия, които сме се занимавали с инфекции и ваксини преди коронавируса, в момента приветстваме ваксините, а тези коронолозите, които започнаха отпреди няколко месеца и дори една част от тях бяха големи привърженици на ваксините, караха се с разни лекари и щяха да им вземат дипломите и в съдилища да ходят да се разправят, сега изведнъж казаха: а кой ще поеме отговорност, ако има много страшни ефекти.

Ваксина с много страшни странични ефекти няма да се пусне в ЕС. Това ви го гарантирам.

– А ваксините поне панацея ли са срещу коронавируса?

– Да. Ако се направи достатъчно стабилен имунитет, ваксините заедно с хората, преболедували коронавирус, ако надхвърлят 65-70%, ще имаме само отделни случаи като екзотика, ще чуваме, че в някой град се е появил коронавирус в някакъв офис.

свързани новини