Български експерт, работил за компанията, произвела новата ваксина призна, дали компаниите ще плащат обезщетения на пострадали

Много българи, а и не само, се страхуват от ваксините срещу коронавирус. bTV се свърза с топ експерт .- д-р Андрей Младенов, който е председател на Българското дружество във Фрайбург и е консултант по лекарствени регулации.

В продължение на 13 месеца той е работил като консултант за „Бионтех“, компанията, която съвместно с „Пфайзер“ разработи ваксина за COVID-19.

Тя ще е и първата, с която ще се ваксинираме.

„Няма информация ваксините да отключват тежки странични реакции или заболявания. Независимо от бързата разработка, не трябва да забравяме, че регулаторните агенции това работят – оценяват риска спрямо ползите“, каза д-р Младенов.

Според него регулаторните органи са си свършили добре работата спрямо кандидатите, които очакват разрешение за употреба. При евентуални нежелани реакции след имунизация, отговорност носи производителят.

„Всякакви теории, че тези компании са освободени от отговорност, че те няма да изплащат обезщетения на пострадали – са спекулации и не трябва да им се обръща внимание“, добави експертът.

Д-р Младенов направи сравнение между противоепидемичните мерки в България и Германия. Той посочи, че е неразумно ограниченията у нас да се разхлабват преди празниците. По думите му в Германия хората разбират мерките и са против да се организира „пир по време на чума”.