Гарелов с разбиващ коментар за Радев: Сам попадна в капана, който си постави. Без подкрепата на БСП е невъзможно да стане президент

Президентът сам попадна в капана, който сам си постави. Избърза да обяви, че изборите ще са на 28 март. Някои написаха – той подари четвърти мандат на Борисов. Може би президентът съзнателно още не е подписал указ.

Може неговото решение да е само една проба. Да се консултира с политическите сили и едва след това да подпише указа.

Това заяви пред БНТ журналистът Иван Гарелов.

Той отбеляза, че в обществото се забелязва желание за промяна. „Борисов искаше да се оттегли, но в същото време може да има „апетити“ за нов мандат. Той видя, че тези, които е засегнал, може да действат с методи, които не са на повърхността. Вероятно има и две фракции в ГЕРБ – технократската, представлявана най-вече от вицепремиера Дончев, който флиртуваше с ДеБъ. И другата фракция – финансовата, която се оглавяваше от министъра на финансите Горанов. Той много необичайно за министър на финансите се занимаваше и с идеологията на партията, правеше ревизия на досегашната практика“, коментира Гарелов.

На въпрос за разнобоя Корнелия Нинова – Елена Йончева, той отговори: „Мисля, че когато има противоречие между две силни жени, по-добре да не си пъхаш пръста, че може да го премажат. С Елена съм имал някакви отношения, но в момента те са прекъснати, защото тя е твърде заета с други неща. Може би на това повлияха и отношенията й с Корнелия Нинова“.

Журналистът коментира и отношенията Радев – Нинова: „Аз това съм го казвал. Според мен президентът се лута в отношенията си с хората. На него му се оказва влияние да се разграничи от левицата и да търси опора в либералната десница. Но противопоставянето с БСП като че ли показа, че той отива в някаква крайност. Заговори се, че той споделя някои виждания с вътрешната опозиция в БСП“. 

„Мисля, че като минат първите избори, когато и да са, тогава ще узреят нещата и ще си покаже дали Румен радев ще е кандидатът на БСП и левицата за втори мандат“, отбеляза още той. 

„Радев без подкрепата на БСП е невъзможно да стане президент. Това е категорично. Ако той се заблуждава, значи греши много. В същото време, ако той реши да се кандидатира, вероятно отново ще ссе прибегне до формулата „независим кандидат, подкрепен от БСП. Защото ще припомня, че и ДПС каза, че е за оставка на президента. Можете ли да си представите, че без БСП и ДПС той може да бъде преизбран?“.

Гарелов коментира и знаковата Х национална конференция на ДПС, на която слово произнесе турският президент Ердоган: „Доган не винаги  е имал много силни връзки с Анкара. Мисля, че присъствието на Ердоган беше да демонстрира, че има близост с ДПС, че ги цени, с което ДПС да върне цялата си политическа сила. Аз имам доста интервюта с Ердоган и мисля, че мястото на ДПС и сега, и вчера, и винаги, е едно и също – те искат да участват по-открито във властта, да играят по-голяма роля. И забележете, че в приветствието на Ердоган имаше едно изречение: „Бъдете първи, но гледайте да не ги изпреварвате, за да нямате много врагове“. 

свързани новини