Сбъдна се най-големият страх на ген. Мутафчийски ТАА

Сбъдна се най-големият страх на шефа на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Още с първите случаи на коронавирус у нас той предупреди, че трябва да спазваме мерките, за да не излязат нещата от контрол.

На няколко пъти ген.

Мутафчийски каза, че може да се стигне до там да няма кой да лекува болните и затова трябва да пазим както себе си, така и околните. 

Думите му се оказаха наистина пророчески-

Освен върху болниците, натискът и върху медиците в COVID отделенията остава тревожен.

От 6 декември до днес общият брой на заразения персонал е 950. На дневна база те варират от 40 до близо 200.

Седмица по-рано, в дните между 29 ноември и 5 декември, с COVID-19 са повече медици – почти 1100, тоест има лек спад след първата седмица на ограничения. 

Кои от хората в бели престилки са най-застрашени?

В момента инфектирани са 7744 медици – повечето от тях са лекари и медицински сестри.

Той е на 29, специализант по нервни болести, но от 4 месеца е на дежурства и в COVID отделението на хасковската болница.

„Страх няма, когато човек е длъжен  да лекува хората, страхът остава на заден план. Аз съм лекар, това е моето призвание, да лекувам“, сподели д-р Денислав Димов.

Преди по-малко от месец, д-р Димов също се заразява. Надвива вируса и се връща на предния фронт.

„Даже съм малко, по-така, след като съм преболедувал, се чувствам малко по-амбициран за тези хора да се грижа, дори повече за тяхното здраве“, допълни д-р Димов.

Според шефа на Българския лекарски съюз частичното затваряне задържа натиска върху медиците и то не трябва да пада преди празниците.

„Това за нас означава, че след Коледа и Нова година, вероятността да зачестят острите респираторни заболявания е голяма“, заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Днес освен лекарства, д-р Димов носи на болните и надежда:

„Давам им някаква подкрепа, тъй като някои се нуждаят точно от това. Денят ми е изпълнен с по-добро настроение, когато видя, че някой пациент се чувства по-добре“, обясни д-р Димов.

Смяната на д-р Димов в COVID отделението продължава с прием на поредния пациент. По график до края на декември го чакат още 4 дежурства в червената зона.