Паниката ескалира: Българи си поръчват бункери да се крият от К-19 и края на света

“Бъдете сигурни и спокойни в своя бункер. Ние ще го проектираме и изградим за Вас и Вашето семейство”. С това уверение посреща бъдещи клиенти и любопитни българи сайтът bunkerbg, пише „Труд“.

Справка в търговския регистър показа, че “БУНКЕР БГ” ЕООД е собственост на инж.

Любомир Сигридов, а уставният капитал е 10 000 лв.

В дните на нарастващи страхове и паника от COVID-19 предприемчиви българи предлагат пълна изолация в няколко типа бункери. На сайта има три типови предложения. Базовият модел е с РЗП 240 кв м, а жилищната площ е 140 кв м.

Общият брой помещения са осем, две са спалните по 20 кв м, дневната с кухненски бокс е 42 кв м (кухненският бокс е снабден с остров за готвене, хладилник, пералня, миялна и всичко необходимо), банята е една, има и фитнес плюс сауна, както и складово и техническо помещение.

Базовото обзавеждане е включено в цената, която обаче не е посочена на сайта.

“Можете да изберете индивидуално обзавеждане по ваш вкус, както и да изготвим напълно индивидуално разпределение на помещенията с размери по ваш избор. Всеки бункер е снабден с животоподдържащи системи, разположени в техническото помещение”, пише още на сайта.

Вторият типов проект е малко по-просторен – жилищната част е 145 кв м, а баните са две. Третият типов проект е за Бункер-комплекс (голям бункер, подходящ за затворени комплекси). Жилищната площ е 484 кв м, спалните са 3.

Бункер-комплекс е на две нива, подходящ за няколко семейства. Този бункер може да бъде изграден в затворен комплекс от къщи, за да защитава обитателите им в размирни времена.

Бункерът е проектиран да покрива нуждите за живот на повече хора заедно. Снабден е с киносалон, спа зона, фитнес, голяма дневна с бар и прилежаща кухня, която може да се отдели в отделно помещение.

Всяка спалня е със собствена баня. В спа-зоната има джакузи, шезлонги и различни видове сауни. “Всеки бункер, който изграждаме, е съобразен с възможностите на терена и желанията на клиента.

Освен предлаганите типови варианти на бункери, можем да направим проект изцяло по ваше задание”, пише в сайта. Там се посочва, че освен частни поръчки компанията “БУНКЕР БГ” ЕООД изгражда инвестиционни проекти за бункери с места за продажба или отдаване под наем.

“Цената на всяко място ще бъде достъпна за всеки клиент”, уверяват от фирмата. Шефовете ѝ обясняват, че в бункерите може да изградят басейн, гараж, боулинг зала, стрелбище, различни игрални зали.

“Труд” позвъни на телефона за контакти, откъдето секретарка обеща още в началото на седмицата да ни свърже с шефовете си. Попитана дали имат поръчки, жена увери, че не се оплакват от липса на такива.

Защита в подземното жилище 

Бункерите може да не Ви спасят от тотален планетен катаклизъм. Но определено могат да ви спасят от някои по-леки сътресения. След преминаването на тежка криза ще оцелеят най-подготвените. Те ще разполагат със своето здраве, оръжия, активи и храна, посочват от сайта.

При изследване, проведено от психолози, се констатира извадка от хора, които твърдят, че не искат да живеят в постапокалиптичен свят и няма защо да се пазят. Интересен е въпросът, дали те осъзнават, че при настъпването на дадена ситуация никой не знае колко сериозна ще стане тя.

Възможно е да се окаже, че след излизането си от бункера ще заварят една овладяна ситуация, макар и с много жертви. Тяхното семейство няма да е от жертвите. Животът ще продължи и те не само няма да са от засегнатите, а могат да се окажат в ситуация на висок старт.

Системи за електричество вода и отопление

Всеки бункер е оборудван с независима автономна електрическа система. Това означава, че ако електричеството от външната електропреносна мрежа бъде прекъснато, автоматично се включва алтернативното захранване. По този начин всички съоръжения в бункера ще продължат да фукционират оптимално.

Питейната вода преминава през мембранна филтрация, включваща в себе си ултрафилтрация, нанофилтрация и обратна осмоза, а като допълнение и UV филтрация. Системите, които се монтират, пречистват водата включително и срещу химическо замърсяване.

Бункерът е свързан към външната водопроводна мрежа, но и към собствен водоизточник, където е възможно.

Системите за пречистване на въздуха са военна разработка и предоставят решение за предпазване от радиоактивни отпадъци след ядрени, биологични или химически атаки.

За отоплението и охлаждането на бункера се монтира термопомпа. Това е вид климатична машина за извличане и преобразуване на топлинна енергия от почвата. Използва се природната термоенергия, която се акумулира в почвата, като се извлича и трансформира в полезна топлина.

По този начин се загрява вода в бойлера или се охлажда във вътрешната тръбна мрежа.