Синоптик вещае кошмар и опасно време в петък, най-страшно ще е… КАРТА

В петък още преди обяд в повечето райони преваляванията ще спрат, най-късно в Североизточна България. Това прогнозира дежурният синоптик на НИМХ Евгения Егова.

Минималните температури ще са предимно от 1° до 6°. В сутрешните часове в равнините и низините ще се образува мъгла.

През деня облачността ще остане предимно значителна, но ще има и по-съществени временни разкъсвания и намаления.

Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е слаб, в Източна България – до умерен.

Максималните температури ще са между 8° и 13°. Вечерта от югозапад облачността отново ще се увеличи, а през нощта срещу събота ще има и валежи.

Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна – по-ниско от средното за месеца. Над планините в сутрешните часове облачността ще е все още значителна, на места ще е и мъгливо. Ще има предимно слаби валежи от дъжд, над около 1500 метра – от сняг.

До обяд преваляванията навсякъде ще спрат, а облачността временно ще се разкъса и намалее. След обяд от югозапад ще започне ново увеличение на облачността. Вятърът ще отслабва и ще се ориентира от запад-югозапад, ще е умерен до силен.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 2°.

По Черноморието до около обяд ще има слаби валежи от дъжд, облачността ще е предимно значителна, но по-късно пред деня временно ще се разкъса и намалее.

От НИМХ предупреждават за опасно време в 10 района в страната в петък. През нощта срещу петък и в петък сутринта (11.12.2020 г.) ще има валежи от дъжд. На места ще са значителни с количества до 25-30 л/кв.м.

Жълт код за обилен валеж е обявен за областите: Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали, Хасково.

Преди обяд вятърът ще се ориентира от югозапад и ще отслабне. Максимални температури на въздуха: 12°-14°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

На 11.12.2020 слънцето ще изгрее в 7:47 часа и ще залезе в 16:52 часа. Продължителност на деня 9:05 часа.

На 11.12.2020 луната ще изгрее в 3:31 часа и ще залезе в 14:46 часа. Осветеност на диска в 0h UT 15.7 %. Фаза на луната: след последна четвърт преди новолуние.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на , в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.