Проф. Кантарджиев: Грип в България няма. Бойко Борисов ще се ваксинира, ако са минали два месеца след като е прекарал COVID-19

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_

кадър Нова телевизия

Досега грип в България няма. Това каза в студиото на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той допълни, че в цяла Европа случаите на грип са 42.

„В България един лекар, в една лабораторийка, е доказал 9 случая на коронавирус и грип“, каза още Кантарджиев. Той каза още, че у нас има и случай на тригодишно дете с три различни вируса, включително и COVID-19.

Специалистът потвърди, че възможно заради глобалното затопляне и топенето на ледовете в полярните области да се появят праисторически вируси, които досега са били замразени в древни животни. Другият риск е мутацията на животински вируси и прехвърлянето на човека, каза още Кантарджиев, какъвто е случая с коронавируса, предизвикал сегашната пандемия.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести коментира и въпроси, свързани с предстоящото ваксиниране. При всяко ново лекарство или ваксина, то не се дава в първите години на бременни и малки деца, каза Кантарджиев. Той добави, че у нас първата група ваксинирани ще са медиците, за да дадат пример на останалите. На въпрос защо не се ваксинират първо възрастните, както е във Великобритания, Кантарджиев отговори, че за съжаление лекарите и сестрите у нас често попадат в същата възрастова група. „Имаше навремето млади сестри и лаборантки, сега са рядкост“, коментира той.

„Бойко Борисов ще се ваксинира, ако са минали два месеца откакто е прекарал коронавируса“, коментира професора по повод заявеното желание на премиера да си постави ваксина възможно най-скоро. Той обясни, че този принцип важи и за всички останали, които са преболедували COVID-19.