Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обяви кога е най-добре да се отворят детските градини и яслите

Има готовност във всеки един момент детските градини и яслите в София да отворят врати. Това обяви пред Би Ти Ви зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов относно обещанието на властта – при ниска заболеваемост заниманията за най-малките да се възстановят на 14 декември или 21 декември.

Той уточни, че все още не е ясно дали ще се вземе подобно решение.

По думите му обработката на данните продължава и предстои да се вземе решение по темата.

„За момента оценката е, че нямаме основание да сме спокойни при едно евентуално отваряне на детските градини в Столична община. В София все още има значим брой нови случаи. А това е една система, която крие рискове“, уточни Чобанов.

Според него родителите също не подкрепят връщането на децата в градините и яслите преди празниците. „Коледа и Нова година са семейни празници, децата традиционно са при родителите си, а едно отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми, отколкото би решило“, допълни зам.-кметът.

Чобанов посочи, че след Нова година е по-добрият вариант за отваряне на системата.

Здравният министър не пое категоричен ангажимент за дата, на която ще бъдат отворени детските градини. „Ние не се готвим да отворим детските градини и ясли, имаме нужда от още информация до края на седмицата, за да се вземе окончателно решение, към момента данните не ни водят в тази посока“, каза проф. д-р Костадин Ангелов.