Официално: Евролидерите с важно решение за бюджета, милиарди потичат към България

Ръководителите на страните членки на ЕС, които днес са на среща на върха в Брюксел, са постигнали и приели компромис, който позволява да се деблокира ситуацията, свързана със следващия европейски бюджет и с плана за възстановяване на ЕС от коронавирусната криза.

Новината съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от световните агенции, предава БТА.

„Можем да започнем сега с прилагането на плана и с възстановяването на нашите икономики. Нашият исторически план за възстановяване ще отведе напред нашия зелен и дигитален преход“, написа Мишел в Туитър.

 

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. на стойност 1,074 трилиона евро и планът за възстановяване на стойност 750 милиарда евро бяха приети през юли, но бяха блокирани от Будапеща и Варшава, които се противопоставиха на механизъм, обвързващ изплащането на европейските средства със спазването на принципите и нормите на правовата държава.

България ще получи около 29 млрд. евро от новия бюджет на Европейския съюз (ЕС) и пакета „Следващо поколение“. Това обяви българският премиер Бойко Борисов през юли, преди блокирането но средствата. 

„Ние сме от малкото страни, които ще получат повече пари – близо 2 млрд. лв. по новата многогодишна финансова рамка в сравнение с настоящата, като се има предвид, че новият бюджет е с 62 млрд. евро по-малък от сегашния“, допълни той.

Министърът-председателят на България подчерта, че от тази сума 200 млн. евро ще отидат в помощ на изостаналите и бедни региони, а 9 млрд. евро – с 800 млн. лв. повече, са заложени по линията на кохезионна политика. Това по думите е важно за постигане на конкурентоспособност, растеж и заетост.

От фонда за справедлив преход България ще получи 500 млн. евро, разкри още Борисов. По линия на „Средства за миграции и сигурност“ са предвидени 200 млн. евро.
„Средствата по пакета „Следващо поколение ЕС“, които ще постъпят за България, са в размер 7,7 млрд. евро и са под формата безвъзмездни средства. От тези грантове 6,6 млрд. евро са в рамките на механизма за възстановяване и устойчивост, с който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата, както и за постигането на устойчива, климатична, неутрална, дигитализирана и нисковъглеродна икономика“, отбеляза още Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ