Радев отправи първо конкретно искане към Македония: Променете учебниците и надписите на историческите паметници

снимка Президенство

За пръв път от българска страна има ясно артикулирано искане към Северна Македония. 

Ако промените учебниците си и надписите на паметниците, ще си подобрим отношенията. Това становище изрази Румен Радев спрямо Северна Македония, предаде епицентър.бг.

Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България.

Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония Владо Бучковски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Открити сме за партньорство и очакваме неотклонна политическа воля от страна на политиците в РСМ, която да насърчи работата на експертно ниво и да докаже, че добросъседството между нашите две държави е реалност“, заяви държавният глава. 

„България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, но не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга, особено към братска страна“, посочи още президентът.

Румен Радев отбеляза, че България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но не може да допусне внасянето на нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз. 

„Българското общество е изключително чувствително към сигналите, които излъчват държавните институции в Република Северна Македония по отношение на двустранните отношения“, напомни още президентът. 

Според държавния глава изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка, в обществените медии, промяната на съдържанието на учебниците, в работата на научни институти и надписите на исторически паметници и в музеи, ще бъде реален принос в изграждането на добросъседски отношения. 

Румен Радев призова за активен двустранен диалог на всички равнища между България и Република Северна Македония, в който в дух на доверие и разбирателство, да бъдат търсени работещи решения. 

Обща бе позицията, че приятелството между гражданите от двете страни на общата граница трябва да бъде трайно установено и на междудържавно ниво. 

„Между нашите граждани няма омраза. Имаме дълг към бъдещите поколения да затворим спорните въпроси“, заяви Владо Бучковски и призова сътрудничеството между България и Република Северна Македония да продължи да се развива в области от взаимен интерес като икономиката, транспорта, туризма, образованието и науката.