Доц. Чорбанов загадъчно: Не смятам, че Бил Гейтс се вълнува разхождат ли се домати в Чирпан

“Идеята в никакъв случай не е да се спъва държавата или още пък по-малко да се прави проблем на държавната политика, но когато има теми и неща, по които човек е компетентен, човек трябва да бъде на инат.

Досега не съм го казвал, но е важно, когато хората получават съвети, да знаят от кого и дали можеш да се довериш. Разбира се, хората в науката, когато са лошо настроени, настроението е негативно и лично.

Всеки може да влезе в специализираните научни сайтове и да види всички публикации на един автор, че той работи с ваксини, че той е подобрявал стандартни ваксини.

Тогава ученият не би следвало да мълчи. Затова няма атаки от учени по отношение на това дали съм компетентен. Лошото е, когато хората реагират в зависимост от техните мнения“.

Това коментира по Евроком доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

„Тези, които ме критикуват и не са съгласни с мен, никой няма да каже: „Този човек е правил цял живот ваксини, сигурно е компетентен“‘, допълни проф. Чорбанов.

„Важно е да се коментира, че аз съм завършил генно и клетъчно инженерство. Много е важно, защото ваксините срещу коронавирус, които в момента се представят, и двете са продукт на генното инженерство. Когато се каже генно инженерство хората си представят Франкенщайн или модифицирани домати, които ходят по улицата. Това е една много дълбока крайност, но много генно-инженерни продукти има.

Като се започне от примитивни неща като бирената мая, инсулинът също. Така че то е в много аспекти, а в молекулярната биология то прави така, че да се създават нови генерации ваксини, нови модерни лекарства, подобрени източници. Генното инженерство е пътят за внедряването на най-доброто в нашия живот“, каза още той.

„Всички антиваксърски настроения се припокриха с многото неизвестни въпроси около новите ваксини. Що се касае до класическите ваксини, ако има движение „ЗА“ ваксините, аз ще бъда отпред да нося знамето. Аз съм твърдо за ваксините. Всякакви конспиративни теории, Бил Гейтс и чиповете, биха били интересни за епизод на „Междузвездни войни“.

Не смятам, че Бил Гейтс се вълнува какво се случва в Чирпан. Ваксините са бизнес, като всичко останало, което се продава, и което се купува. Ако медицината и науката гледат на ваксините за средство за предпазване на здравето за тези, които го произвеждат, разбира се. Никоя от фирмите, които произвеждат ваксини не е част от „Органа на спасението“, така че те не го правят безкористно“, коментира имунологът.

„Ужас около ваксините не трябва да има, а само умерен скептицизъм. Мястото, на което вирее ужасът от ваксините е същото място, на което вирее ужасът от коронавируса. Властовите структури вкарват този проблем, като се започне от световните, та до местните. Самият факт, че започнаха по изключително таен начин да се водят преговорите за ваксините, доведе до това хората да мислят, че нещо ще бъде направено преди да бъде направено“, допълни той.

По думите му страхът на световните правителства доведе до това, че ваксината беше произведена толкова бързо.

„Ваксините бяха разменна монета за американските избори, всеки един президент и министър-председател иска да бъде този, които да каже, че е донесъл спасението на нацията. Спасението е фактът, който ще е основополагащ. Колкото по-висока е заплахата, толкова по-смислено ще е спасението“, каза проф. Чорбанов.

“Ако се вземе статистиката, в която се виждат хората, с които вирусът контактува, отново ще кажа, че голяма част от хората не реагират, защото имат високо ниво на клетъчна защита. Нищо, че тези хора се определят като потенциално заразяващи, защото те не са регистрирани като болни, не са преминали заболяването и теоретично те са потенциално заразни“, заяви още имунологът.

„Вирусът е опакован в специални липидни наночастици, чиято функция е да минава през липидните мембрани. Той ако не е липиден няма да влезе. Предвидено е да влезе сам, за да може клетъчният апарат да направи сам белтъка, която тази информационна РНК входира. Чисто теоретично самото РНК не може да направи никакви промени, няма как да се вгради в ДНК.

Въпросът, който задавам е следният: Какво ще се случи, когато позитивен човек се ваксинира срещу вируса без да знае? Защото този вирус, освен че носи своята конструкция, той носи и своите ензими, които да обърнат РНК в ДНК. Този постулат все още не е проверен и не е доказано“, поясни специалистът.

„Нормалният път на ваксините е дълъг. За тестовете именно, за да се избегнат всякакви теоретични постулати, касаещи тестове във времето. Краткотрайни ефекти няма, а странични реакции има всяка ваксина, но в рамките на нормата.

Обаче дълготрайните ефекти на ваксината не са ясни. Статистиката показва, че някои хора реагират тежко на ваксини и на лекарства, но заради техните генетични особености. Опитът обаче ще покаже какво ще се случи в по-дълготраен план.

Критиките са, че в проучванията не са включени някои рискови групи, но те не са толкова много спрямо общия брой. Има различни болни групи, както и възрастови групи, но броят им не е толкова голям спрямо здравите хора. Няма бременни жена и деца“, допълни още доц. Чорбанов.

„Ще бъда ваксиниран с тази ваксина конкретно, само ако бъда принуден, ограничен да пътувам и ми се вземат правата под някаква форма.

В момента за тези неща само се говори и са на теория, но ще бъде изключително дискриминационно, защото ако някой изисква пътуването ми да бъде съпоставено с ваксинация, то тогава в тези ваксинални книжки трябва да бъдат поставени всички ваксини, да се проверят всички ваксини и да се види дали всеки, който пътува, ги спазва или не Както и да се каже, че това е норма на присъствие в дадена държава“, добави още имунологът.