БНР: Софиянец почина от инсулт, но го писаха Ковид след отрицателен тест. Лекарят към близките: Оставете го да умре. Няма места в болниците

Булфото

Поредното доказателство за колапса на здравната ни система.

Въпреки отрицателният тест човекът е писан като починал от Ковид.

Това е историята на Саркис Бахдасарян от София, той е на 74 години с онкологично заболяване в ремисия. Разказва я неговата племенница Михаела Петрова:

„В неделя на 22 ноември чичо ми си е легнал да спи и след като след няколко часа не се събужда, леля ми се обажда на Спешна помощ.

Лекарят, който идва, съобщава, че човекът просто спи и ако не се събуди и утре, тогава да се обадят пак. На сутринта чичо ми не се събужда и тя вика отново „Спешна помощ“. Лекарят казва: „Той е в кома, оставете го да умре, не ни занимавайте повече, не го разкарвайте по болници, никъде няма да го приемат“. От начина, по който заварих чичо си, той видимо изглеждаше с инсулт – едната му страна беше отпусната, устата му беше изкривена“.

Роднините се опитват да се свържат по телефона с четири болници – ВМА, ИСУЛ, „Пирогов“ и „Света Ана“. „Пирогов“ и ИСУЛ категорично отказват да го приемат. Едва третият лекарят, който идва от Спешна помощ, го преглежда обстойно и му поставя диагноза инсулт и кома, и линейката започва търсене на болница, в която да бъде приет, но безрезултатно. Лекарят от Спешна помощ обяснява във всички болници, че човекът не е с коронавирус, а с инсулт и в кома, предаде БНР.

Линейката го закарва до МБАЛНП „Св. Наум“, където го тестват с бърз тест за Covid-19. Тестът е отрицателен. Отказват да го приемат с аргумента, че приемат само пациенти с доказан коронавирус.

Линейката се отправя към „Пирогов“, където също отказват да го приемат. След над час и половина чакане пред „Пирогов“ роднините са обаждат на журналиста Люба Кулезич, която телефонира на директора на „Пирогов“ и в крайна сметка приемат Саркис. След час и след изрично настояване от нейна страна за някаква информация казват на съпругата му, че е починал. Дъщеря му вижда баща си в прозрачен чувал на пода, докато чака пред моргата, за да ѝ бъдат дадени документите му, като в същото време е мародерствана от официалната за „Пирогов“ траурна агенция да използват техните услуги за над 2 000 лева. Там е имало още четирима починали и техните роднини.

Оказва се, че тези хора въобще не са били в хладилник, а са били оставени на пода в чували. Взимайки епикризата, въз основа на която да се издаде смъртен акт, ден по-късно близките на Саркис прочитат, че причина за смъртта е Covid-19.

Саркис Бахдасарян умира на 23 ноември след 18.00 ч. в УПБАЛСМ „Пирогов“, а преди това над 24 часа лежи в дома си в безсъзнание, а два екипа на Спешна помощ не предприемат никакви действия – единият е повикан в 22.50 часа на 22 ноември, а вторият – в 06.38 часа на 23 ноември.

В крайна сметка едни човек, отрицателен за коронавирус, се оказа починал от Covid-19. Имаме тест и в крайна сметка в „Пирогов“ го приемат, за да почине там и да го пишат, че е починал от Covid-19“, допълни разказа си Михаела Петрова.