Здравният министър потъна в скръб от загубата на светило в българската медицина

На 86-годишна почина доайенът на българската ортопедия и травматология проф. Димитър Джеров. За това съобщиха от Медицинския университет в София, на който той е начело в период 1991-1999 г. Смъртта му е настъпила на 5 декември.


 
„На 5 декември завинаги угасна светлината на един забележителен живот. Загубихме нашия колега и приятел проф. Димитър Джеров.
За света, за академичната общност той беше един от доайените в българската ортопедия и травматология, един от онези, които преди години допринесоха за утвърждаването на съвременния облик на Медицински университет-София.

За нас, които имахме привилегията да го познаваме, освен изключителен талант в своята област, той беше и дълбоконравствена, достойна личност, която зае специално място в сърцата ни.

Чувал съм максимата, че човек не си отива завинаги, когато има кой да го помни и да го обича. Така не само в историята на българската медицина и на най-старото висше медицинско училище у нас, но и като част от живота ни, ще остане и споменът за проф. Джеров., написа здравният министър проф. Костадин Ангелов по повод кончината му.Снимка: Медицински университет – София
Кой беше проф. Димитър Джеров?

Изтъкнатият български лекар хирург, ортопед, национален консултант по ортопедия и травматология,  е роден на 16 май 1934 г. в София, в семейството на големия български юрист Асен Джеров.

Висшето си медицинско образование получава във ВМИ – София от 1951 до 1958 г. Академичната му кариера започва през 1959 г., след спечелен конкурс за асистент в катедрата по анатомия и хистология при ВМИ – София. По-късно става хоноруван преподавател в Медицинския колеж за сестри, рехабилитатори и акушерки в София.

От 1974 до 1980 г. е научен сътрудник в лабораторията по биомеханика към Научния институт по ортопедия и травматология и Втора ортопедична клиника на Медицинската академия.

От 1980 до 1987 г. е ръководител на клиниката по ортопедия и травматология към института за лечение на чуждестранни граждани в София. През 1987 г. е назначен за ръководител на клиниката по обща ортопедия и ендопротезиране при Университетската болница по ортопедия и травматология в София и като такъв работи до 2008 г.

От 1989 до 1991 г. е директор на Научния институт по ортопедия и травматология при Медицинската академия и  член на АС. От 1991 г. оглавява катедрата по ортопедия и травматология при Медицинския факултет в София, която ръководи до 2000 г.

През 1991 г. е избран и за член и председател на Академичния съвет на Медицинския университет – София. Като председател на АС работи два мандата (8 години). На него се възлага трудната задача да реформира старата Медицинска академия и да я превърне в съвременен Медицински университет.

Както преподавателската така и изследователската работа на проф. Джеров се определят от неговите три специалности: Хирургия (1965), анатомия и хистология (1973) и ортопедия и травматология (1978). Научната му продукция обхваща поне три области на медицинските знания: антропология, експериментална морфология, ортопедия и травматология.