Доц. Кунчев разкри голям проблем с ваксинирането у нас и ще бъдат ли отворени забавачките

Все още нямаме обобщени данни, все още има разлики между отделни градове, между отделни здравни заведения. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод желанието на българите да се ваксинират срещу К-19 в ефира на БНТ.

„Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове.

На места интересът е малък – 20-30% желаят да се ваксинират, на други – почти 100%, каза Кунчев и допълни, че идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно.

„Вероятно доста хора се опасяват, биха искали да има повече информация, повече данни за ваксината. Ние самите искаме да имаме повече данни, но докато не се получи разрешение от европейската комисия, това не е възможно“, обясни той.

Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап. По думите му след Великобритания, Бахрейн е втората страна, която е започнала ваксинация и благодарение на това ще имаме повече информация, когато ваксинирането започне и у нас.

„Много неща могат да се променят за 1 месец. Много хора, които са записани ще се откажат, защото имат някакво заболяване и ще им е противопоказно. Трябва списъците са много точни. Контейнерите са 5 дозови, ако се наложи да правим ваксина само на 1 човек, ще похабим другите 4“, уточни той.

„Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата ваксина. Ще има и 2 и 3-та доставка, следващите ще са по-големи – по 250 000-300 000 дози, но това са само на Пфайзер, до тогава разрешение ще са получили и Модерна и на Астра Зенека, а има и още 3 ваксини. Задължението на държавата е да осигури на всеки възможност да се имунизира, до колко това ще се реализира ще видим. Нормалният механизъм е да можеш да ползваш кратката характеристика на продукта, да има листовката на продукта, където да е обяснено на пациента, а това все още липсва. Ще има разяснителна кампания“, коментира той.

„Има не малък процент от хора, които са трудно подвижни, без осигуровки, тези мобилни екипи трябва да се погрижат за тях, но това ще е към втората част на следващата година. Ще има база данни, на всяко едно лице да се генерира документ на български и английски, че лицето е ваксинирано. ЕК има идея да се създаде единен документ, надявам се ние да ползваме него. На този момент няма да има задължителния характер от страна на държавата“, съобщи още той.

„Съвременните ваксини са много по-различни, отколкото тези от преди 50-60 години. Няма как да ви кажа точно какви ще са противопоказанията, докато не излезе кратката характеристика на продукта“, заяви още той.

Той коментира и дали ще се отворят детските градини. „Тук решението е колкото медицинско, толкова и социално-икономическо и дори политическо. Много добре разбираме колко хора трябва да си останат вкъщи, за да си гледат децата“.

„Първи данни за намаляване на заболеваемостта са налице. Сравнявайки двете 14-дневни периоди се наблюдава в България спад с 7,1%, средно за Европа е 7,6%. Тенденцията е налице, но тя е много крехка и аз лично смятам, че не трябва да пропиляваме този шанс. Въпросът е колко и с каква строгост да продължат, за да може да живеем“, заяви още той.

Той коментира и сигналите, които се отправят към РЗИ за нарушаване на мерките. „Когато казваме пратете на проверка, означава, че екипът няма да може да връчи предписаните за карантина на някого, защото това са налице екипите на РЗ. Много съм разочарован от поведението на някои хора“

„Сигурно ще се приравнят антигенните тестове с PCR. Аз не съм чак толкова голям привърженик на това. Когато говорим за бързи антигенни тестове има различни фирми и наименования. Някои са за 5 лв. други са за 25, те не са еднакви и резултатите им не са еднакви“, смята медикът.

„Може да изкараме едни съвсем нормални празници, но в по-ограничен състав. 10-15 души, в крайна сметка ние общуваме с тези хора. Но ако има някакви по-големи колективи, ще видим негативния резултат още на 7-8 ден“, посочи той.

Доц. Кунчев коментира и заплахите, които е получавал.

„Лошо възпитание и нисък интелект на хора. Това, че ние даваме информацията не значи че ние сме го създали този вирус, да насочат негативната си енергия в друга посока“. За финал той посочи, че на този етап не се налага връщане на ежедневните брифинги.