Проф. Данов посочи доказаното лекарство срещу К-19, с което лекуват медииците

Ваксините не предпазват от инфектирането, но могат да ни защитят от тежки усложнения при вируса и може би от смърт. Това заяви директорът на Българския кардиологичен институт проф. Владимир Данов.

По думите му „Хидроксихлорохин“-ът алкализира средата и вирусът не може да навлезе в клетъчното ядро, не може да се размножава.

„Има въпроси и основания за притеснения – ваксините бяха разработени в рекордно кратки срокове, реалната им ефективност остава под въпрос, няма как да се знае за дългосрочните последствия върху здравето на хората“, посочи той в ефира на „България он еър“.

Проф. Данов добави, че още е привърженик на профилактиката, а като доказан медикамент посочи „Хидроксихлорохин“. 

„Нашите резултати са красноречиви. При 1500 души медицински персонал само 38 са били положителни, те обаче не са били подложени на профилактика с медикамента и не са били защитени. След като те приложиха лечение с „Хидроксихлорохин“, антибиотик и цинк, изкараха болестта в съвсем леки форми“, коментира той.

Според него бременните, децата под 16-годишна възрасти и преболедувалите COVID-19 няма нужда да се ваксинират. Проф. Данов допълни, че лично той би се ваксинирал, когато се увери, че имунизацията е безопасна.

Българският кардиологичен институт е изследвал и какви са последиците от вируса.

„В голям процент от пациентите, които са били заболели от COVID-19, остават проблеми, които са свързани най-често със сърдечно-съдовата система, нервната система, както и бъбреците и най-често белия дроб“, посочи проф. Данов.

По думите му най-често сърцето е засегнато и се развива миокардит, а сърцебиенето може да бъде индикатор за начален инфаркт.

„Проблемът на самото заболяване във втората му фаза фактически са микроемболиите. Това са сериозни отклонения в здравословното състояние, които трябва да бъдат под ръката на специалист“, заяви още специалистът.