Учени: Краят на света ще е в петък 13-и, но по-скоро от очакваното!

Най-накрая петък, 13-ти може наистина да се окаже фатален ден на унищожението. И това да се случи през април 2029 година – датата, на която се очаква астероидът 99942 Апофис да удари Земята и да предизвика Армагедон, пише „Телеграф“. 

На 13 април 2029 година астероидът Апофис ще бъде в повече от опасна близост до нашата планета. В най-добрия вариант той ще се вижда с невъоръжено око, преминавайки (и помитайки голяма част) през спътниците и орбиталните станции, а в най-кошмарния връхлита на планетата ни и съсипва цивилизацията веднъж завинаги.

 

припомня, че преди време излезе информация, че апокалипсисът ще настъпи чак през 2068 година, но учените са направили преизчисления. 

Проблемът на астрономите е обаче, че още не могат да изчислят движението на Апофис и едва ли не всеки месец коригират някои от детайлите.

Още се спори дали астероидът убиец ще връхлети Земята или Луната. Но най-големите спорове са дали изобщо ще уцели нашата планета или нейния естествен спътник. Има учени, които твърдят, че всъщнпост астероидът ще бъде близо до Земята през 2036 година.

Затова учени от Европа, Америка, Китай и Япония вече работят съвсем сериозно за начините по унищожаването на космическото чудовище, което е по-дълго от височината на Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк където Кинг Конг се катереше в едноименния филм) и на Айфеловата кула в Париж.

Според най-вероятните сметки, Апофис идва през 2029 година със скорост около 7,42 км в секунда.

Астероидът е с диаметър около 450 м. Спори се дали на 13-и април 2029 година ще приближи Земята на 38,4 км. или на 36,8 км., като някои от най-песимистичните прогнози са за още по-голяма близост, облизвайки спътници и космически станции. 

За справка – геостационарната орбита, на която са разположени повечето спътници е на 35,768 км.

Астролози смятат, че Апофис при всички положения ще окаже негативно въздействие върху хората, независимо дали ще „оближе“ спътниците им, дали ще връхлети Земята или просто ще ни се размине. 

Датата 13.04.2029 година по принцип носи много негативи, казват нумеролози. 

Според градени от света теории, Апофис, ако нацели Земята, ще има много по-изпепеляващи последствия за човечеството от Тунгуския метеорит.

Очаква се при евентуално падане той да засегне големи части на Русия, Китай, Монголия, двете Америки и Африка. Други пък сравняват неговото евентуално падане с това  на астероида, който е избил динозаврите. 

99942 Апофис известен и с временното си обозначение 2004 MN4) е астероид, чиято орбита преминава близо до Земята.

Кръстен е на древноегипетско божество. Открилите го астрономи обаче били фенове на сериала „Старгейт“, където Апофис няколко сезона е главният злодей и все заплашва да унищожи нашата планета, ако я намери къде се подвизава в космическото пространство. 

Откриването на астероида през 2004 година предизвика тревоги. Допълнителни наблюдения подобряват прогнозите, но все още като най-вероятна остава възможност за сблъсък при близкото преминаване на 13 април 2029 година, петък.

Шансовете за това се изчисляват на 1 към 233 000. В случай, че се стигне до сблъсък, относително малкият размер на Апофис би довел до локална, а не глобална катастрофа, твърдят учени.