Икономистът Дуранкев: Икономиката е на ръба. Не вярвайте, че всичко ще се оправи за 20 дни. Идват фалити

Булфото

Десетки хиляди вече са без работа преди празниците, а кризата тепърва предстои. 

Дори мерките да се отпуснат нищо няма да е същото.

Трябва да се подготвим за дълга и тежка икономическа зима. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф.

Боян Дуранкев.

При тези условия затварянето на икономическия живот ще продължи по-дълго време, прогнозира той.

„Въобще не е вярно, че за 20 дни нещата могат да се оправят и отново да тръгнем така, както е било преди една година. В момента вече не само болниците са на ръба на препълването, на изнемощяването, но също така и икономиката е на ръба да бъде подхранвана от държавата. Държавата не е безгранична в своите възможности, още повече, че в България доходите и съответно данъците са изключително ниски в тази конкурентна борба в Европейския съюз, която всъщност е всеки срещу всеки. Продължавайки по тази логика в световен мащаб, туризмът заема около 10% от световния брутен продукт. Той в момента е рухнал. Няма начин в България да има някакво изключение“, обясни той.

Проф. Боян Дуранкев каза още, че проблемите, които ще възникнат в България, са доста тежки не само за туризма, но и за цялата икономика без секторите, при които има много интензивен растеж.

„Очакват ни фалити, ако не се стигне до споразумение с банковата система за банкова ваканция на кредитите.“ 

По думите му тези фалити могат да създадат проблеми дори на финансовия сектор.

„И догодина ще бъдем с около под 30% дълг към брутния вътрешен продукт, но е много вероятно, даже ще бъде наложително, поемането на нови кредити. Това означава, че България се приближава към страните с една задлъжнялост, която не беше очаквана. Иначе управлението на дълга около 15-20% беше добро, сега отиваме към 30%. В следващите години вероятно ще стигнем 40 или 50% от дълга ако не се овладее пандемията, а няма индикация, че се овладее толкова бързо. Вероятно след това ще трябва да се харчи повече от страна на държавата, защото и обикновените граждани преминаха към диетичен режим“, обясни той.