Млад българин в Бостън забогатя от пандемията с този бизнес

Кризата, породена от пандемията от коронавирус, доведе до разклащането на икономиките на почти всички държави по света и до трудни времена за малкия и големия бизнес. Милиони хора загубиха работата си и се наредиха сред трайно безработните, без надежда скоро да възстановят предишния си живот, разказва БНР – Варна.

В много голяма степен това се случва в САЩ, където са едни от най-многото случаи на заразени и починали и където подадените заявления за безработица само през последната седмица надвишиха всички очаквания на икономистите.

Сред потърпевшите от кризата има и много българи в Америка, което се доказа и от последните данни на Българската народна банка, според които сънародниците ни в Щатите са изпратили 8 пъти по-малко средства в Родината си.

Но сред тези мрачни новини има и изключения. Едно от тях е българинът Иван Иванов, който живее в Бостън. За него COVID кризата не само че не е била страшна и не е отнела препитанието му, а напротив – помогнала му е

да увеличи приходите си

и да развие бизнеса си.

Иван от Бостън е родом от село Гроздьово, община Долни чифлик. В България е известен с уникалната Ботаническа градина „Маргарита“, която направи в двора на родната си къща.

Но бизнесът му в Америка няма нищо общо с това. Той е свързан с професионално почистване на хотели и домове. Оказа се, че заради пандемията от коронавирус работата му многократно се е увеличила, а от това съответно и печалбата му. И във време, в което много хора останаха без работа, той е работил извънредно, за да успее да изпълни възложените му поръчки. Причина за това е фактът, че американците са подкрепили местния си бизнес, подкрепили са местните туристически обекти, като са предпочели да посещават тях, вместо да пътуват по време на почивките си в чужбина.

Така на практика работата на Иван Иванов в сферата на почистването се увеличава и той

отчита рекорден сезон

в сравнение с минали години. Среща трудности с намирането на допълнителни работници за бизнеса си, защото при много работа трябва да разчита на местната работна ръка. Такава обаче трудно намира, защото градът е изцяло свързан с туризма и всички местни са ангажирани. Намира решение на проблема, като помага на български студенти, отишли на летни бригади в САЩ, да започнат работа.

Бостън Сн.: Pixabay

В САЩ мерките за безопасност срещу коронавирус се спазват много по-стриктно, отколкото в България, споделя Иван Иванов. Там маската и ръкавиците са задължителни дори и навън, а ако американец види друг човек със свалена маска под носа, му прави забележка, че така не е правилно да се носи.

Иван остава учуден, че в България много хора не вярват, че има коронавирус. При пътуването си до Родината вижда по летищата случаи, в които се установява зараза с коронавирус на човек току-що слязъл от самолета в София. Според него

трябва всеки да се проверява

дали е носител на зараза, преди да се качи на самолет, а не след като слезе от него.

Преди да пристигне в България, той си прави PCR тест. В САЩ той струва 160 долара.

„Чувам, в България много хора казват, че са останали без работа заради коронавируса. Но ако ние сами не спазваме мерките, още дълго ще бъдем без работа“, смята той. Иван намира и друга разлика между САЩ и България по отношение на пандемията от коронавирус – докато в Родината броят на починалите и заразените е водеща новина за всички медии, в Щатите той минава само като лента на екрана.