Доц. Ангел Кунчев с пареща информация за ваксините и кога идват в България, предупреди големите магазини за тумбите пазаруващи: Ако това продължи, ще има затваряне

Когато ги одобри Европейската агенция по лекарствата. По данни, първи наистина са „Пфайзер“, малко след това е „Модерна“, а през първото тримесечие трябва да пристигнат и останалите типове ваксини. Това каза за ваксините, които предстои съвсем скоро да пристигнат у нас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За „Пфайзер“ европейското разрешително се очаква на 27 декември, а за „Модерна“ – в началото на следващата година. Първата ваксина се съхранява при по-ниска температура, докато тази на „Модерна“ – при минус 20 градуса.

„Това ще е възможно на един доста по-късен етап. Кога ще дойдат другите ваксини и дали ще получат нужните разрешения, е друг въпрос“, отговори той на важното питане как и по какъв начин ще се избират от населението различните ваксини на седемте производителя.

„Фазите са направени, за да се знае кои групи са приоритетни. Всичко зависи от това как ще бъдат подавани ваксините от производителите“, обясни още за предстоящата ваксинация доц. Кунчев.

„Имаме готовност да ги посрещнем дето се казва и утре. Имаме готовност да организираме и доставка на хладилници за всички РЗИ-та. Тази ваксина все пак може да изкара до 5 дни на по-обикновено съхранение“, посочи готова ли е страната ни за посрещането на ваксините гостът в студиото.

„Каквото иска обществото, това ще му се случи. Ако искаме да си върнем нормалния живот, трябва да достигнем до тези проценти“, отсече доц. Кунчев за прогнозата му, че около 60-70% от обществото ни трябва да бъде ваксинирано.

„Тия глупости как информационното РНК ще влезе в нашата ДНК… тя влиза в цитоплазмата, където са митохондриите. Това не е генетика и евгеника“, възмути се той на домораслите генетици, които твърдят неверни неща за ваксините срещу коронавируса.

„Първо зависи от отдалечеността на момента, в който сме го изкарали. Ако е преди две-три седмици, ние имаме висок процент на антителата. Няма как допълнително да се усложни състоянието ни“, обясни главният здравен инспектор за това дали човек, преболедувал коронавируса, ще може да се ваксинира.

„Разбира се, че ще ваксинирам. Дано по-скоро имам тази възможност. Здравето е едно от най-персоналните и лични неща. Знам, че ще има хора докрая, които ще твърдят, че това нещо е необходимо“, каза още доц. Кунчев.

„Не мога да разбера философията на това, защо няма един представител на РЗИ да седи там и да глобява. Бога ми – трябва ли някой да ти седи на главата? Ако нямаш отговорността да пазиш себе си и семейството си, полицията ли да те пази?“, възмути се доц. Кунчев на хората, юрнали се да пазаруват като за последно по големите магазини за техника и други стоки.

„Ако това продължи, ще разширим забраните и върху тези магазини. Ако тава върви и се очертават като огнища, вървим натам, към затваряне“, предупреди доц. Кунчев. Той апелира управителите и собствениците на такива големи вериги магазини, да взимат необходимите мерки, за да не се случи това.

свързани новини