Шефът на зъболекарския съюз д-р Николай Шарков: Ще се ваксинирам, за да съм спокоен. Ако сте боледували от КОВИД, незабавно изхвърлете четката си за зъби, тя е преносител на заразата

„Ще се ваксинирам. Именно благодарение на ваксината днес я няма вариолата, заради нея тя изчезна. Ваксинирам съм и срещу Хепатит Б, за да бъда спокоен за себе си“, каза в ефира на Нова телевизия д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз. 

„,Антиваксинарското движение събра доста голяма скорост в последно време, най-вече заради бързия темп, с който бяха разработени ваксините и тяхното съхранение на изключително ниски температури.

Освен това над 150 фирми работят по ваксините, макар да са ни известни около седем-осем от компаниите. Но ваксината я препоръчвам на всички мои колеги, защото ще ги предпази“, уточни д-р Шарков. Той препоръча на пациентите да си правят PCR тест преди да посетят своя зъболекар, или ако това е невъзможно, поне да му се обадят по телефона и да му признаят откровено дали имат някакви симптоми.

„Много лекари си отидоха от този свят. Имаме заразени стоматолози, имаме и починали. Бог да ги прости, те изпълниха своя дълг“, сподели д-р Шарков.

„В началото на пандемията беше изключително опасно. Колегите затвориха кабинетите си и добре, че го направиха, защото нямаше лични предпазни средства. Ние изпратихме инструкции за работа, които са валидни и до ден днешен. Рискът в кабинетите е сведен до минумум. Но, ако пациентът скрие, че е болен, ще се получи зараза“, поясни стоматологът.

Ако човек е боледувал от КОВИД, незабавно трябва да изхвърли четката за зъби. Вирусът се задържа върху повъхности, една от тях е пластмасата., според д-р Шарков.

„Водата за уста е хубаво хигиенно средство. Тя е полезна срещу вируси, но не е изследвана за КОВИД-19. Нищо не пречи да я използваме, но след хубаво измиване на зъбите и езика, и след почистване с конец за зъби. Научихме се да си мием ръцете, дано се научим и да се къпем и да си мием зъбите редовно“, каза д-р Шарков.