Проф.Кантарджиев най-сетне каза добрата новина и зарадва всички за празниците:

Целта на локдауна , в който се намираме от почти седмица, бе да се ограничи максимално разпространението на коронавируса , след като процентът на заразените и заболелите от Ковид в страната достигна рекордни стойности. Дали и доколко тази мярка дава резултат, коментира проф. Тодор Кантарджиев , директор на Центъра за заразни и паразитни болести:

Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи и подготвя за такива неща.

Това е рутинна дейност за Министерски съвет, каза проф.

Кантарджиев в интервю по Канал 3.

„Винаги съм предупреждавал, че през близо десетина години се появява някаква мутация на вирус от животно, който преминава при човека и създава условия за епидемия – такива са били чумата и бурцелозата“, напомни проф. Кантарджиев.

„Хората трябва да вярват на медицинските власти, защото това, което те казват, е насочено за здравето на хората, не за друго, това не е политика. Трябва да се вярва на авторитети, на доказателствена медицина“, убеден е специалистът. „Неувереният човек е склонен към критикарство. По време на епидемия не се критикува, а се помага тя да се преодолее. Добронамереното отношение на хората помага“, сподели мнението си професорът.

„Мерките у нас в началото бяха навременни, затова и резултатите тогава бяха добри. За коронавируса се научи много, дори повече, отколкото за други вируси. При децата количеството вирус е много повече от това, което е при възрастните, затова трябваше да се внимава много при контакт с възрастните“, припомни отново проф. Кантарджиев.

„От 14 ноември заболeваемостта е в плато и започва да намалява. Трябва да сме разумни и да сме спокойни, за да продължи спадът. Държавата прави каквото може, а целият медицински персонал върши чудеса. През миналите седмици имахме над 60% положителни проби, в последно време намаляват на 40-30%, това е косвен белег, че мерките сработват“, убеден бе гостът в предаването.

„Засега няколкостотин хиляди са се срещнали с вируса. Ако имаме ваксина, много бързо ще създадем напрегнат имунитет. Като падат антителата, не значи, че отново ще се разболееш. Тези, които са преминали коронавирусната инфекция, може да не се ваксинират, ако са сигурни, че са го преминали“, заяви още той.

„За да са ефективни ваксините, трябва почти едновременно да попаднат във всички страни в Европа, хубаво е да се поставят по едно и също време. Първи трябва да бъдат ваксинират хората на първа линия“, категоричен е Кантарджиев.

„За Нова година и празничните дни може да се допуснат до две-три семейства заедно, ако спазваме мерките дотогава“, направи прогноза той. „Приветствам всеки, който помогне в момента с нещо на медиците от сърце“, заключи проф. Тодор Кантарджиев.