Проф. Стоилова отговори на най-задавания в момента от българите въпрос за K-19 ВИДЕО

Със следващите месеци очакваме, във връзка с мерките, предприети по-рано, и сега с тези мерки, считаме, че епидемията ще се успокои. Починалите ще намалеят, както и заразените. Такова мнение изрази професор Йорданка Стоилова  от катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“, МУ-Пловдив в ефира на Нова тв. 

Особено с това, че ще започнем да ваксинираме, което е един нов етап от контрола на тази пандемия, сме изключително оптимистично настроени, добави тя.

 

Професор Стоилова коментира информацията за началото на скорошната ваксинация на българите и безопасността на ваксините срещу К-19, с които ще бъде направена тя. 

„Преди всичко искам да кажа, че биотехнологичните компании направиха нещо невероятно, просто не е за вярване каква динамика има в разработката на ваксини. За 6 месеца се направи много сериозен пробив по отношение на ваксините, нещо, което е отнемало преди години. 

Според СЗО ваксините са над 200. Но има няколко ваксини, които просто чакат да бъдат избран от регулаторните органи. Това са много модерни ваксини. В България ще има четири ваксини. Трябва широко да се разпространи информация за същността на ваксините. Аз лично съм избрала тези на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“. 

Първата вече е регистрирана във Великобритания. Тази ваксина е синтетична РНК, върху която е сложен генетичен материал от този вирус. Тази ваксина е много проверена. Третият етап е минал, в него са участвали 40 000 души. Това е страшно много. Най-поверяваният продукт са ваксините“, каза професор Стоилова. 

По думите ѝ, отговорността е много голяма по отношение на компаниите, които произвеждат ваксините.

„Те имат опит с такива ваксини. Много вярвам във ваксините. Те са най-сигруното средство за да се повлияе върху пандемията. Има обаче един много голям въпрос – какъв процент от населението ще се ваксинира? Много е важно ваксините да бъдат масово приложени поне на 70% от населението, за да има пробив и промяна в пандемичния процес. Това е открито още през 70-те години“, каза още тя. 

Що се отнася до антиваксърските настроения, професорката ги контрира с историческа информация за това, как чрез ваксината са били ликвидирани страшни заболявания. 

„Във всичките тези години, исторически ако погледнем, ваксините са повлияни на такива инфекциозни заболявания, че те са ликвидирани или елиминирани – не се диагностицират, въпреки, че циркулират. Става дума за много сериозни заболявания“, обясни тя. 

Говорейки за възможността за появата на нова пандемия след тази от к-19, професор Стоилова каза, че няма екологичен вакуум. Като пример тя посочи ликвидирането на вариолата, като на следващата година се е появил СПИН-а.