Проф. Радостина Александрова с горещи подробности за ваксината срещу COVID-19, за повторното заразяване и помага ли грипът на коронавируса

Вирусологът проф. Радостина Александрова коментира повторното заразяване с коронавируса и ваксините срещу инфекцията.

„Няма данни, че е по- заразен. Има едно активно разпространение, което се опитваме да ограничим.

Никой не е застрахован“, заяви тя по БНТ.

„ Едно от изследванията показва каква се е случило в Ухан. Изследвания за почти 1000 –  при 107 души втора асимптомна реакция. Но никъде не е имало клинични прояви. В други публикации обаче се посочва, че има такива случаи до месец юни. Налице са 14 изследвания. Това се случило около 35 дена след заразяването. Това не дава информация дали е второ заразяване или неизчистване“, коментира тя по повод на повторните заразявания.

„Да има описани случаи на втора инфекция. Доказано е, че вторият вирус е по-различен от първия. Възможно е да става въпрос за хора с различен имунен отговор. За съжаление и ма случаи, при които се развива зле“, допълни проф. Александрова.

„Има и миши коронавируси.  Няма категорични данни, че второто заразяване протича по-тежко, но има и такива случаи. За България не знам дали има такива случаи. При някои случаи е доказано, че е реинфекция. Младите хора, които са изкарали първия е по-лесно да се зарязат, а при по-старите с придружаващи заболявания е по-леко“, посочи тя.

„Има статии, в които е 50 на 50, допълни вирусологът.

 „Това е проблем, който се коментира още началото. Понякога освобождаването продължава по-бързо. Освобождава се РНК, но не винаги става въпрос за вируса. В Китай е направен опит да се рекултивира вируса.“, отговори тя на въпрос защо продължително време се положителен резултат при тестовете.

„Този първия коронавирус от прилеп е тенденцията е да изчезва. Той е малко разпррстранен сред хората. В Европа  един основен  идва други засегеа няма информация  за промяна“, каза тя..

 „Решението е, че трябва  да бързаме разумно. Защото няма как за няколко месеца да знаем всичко за ваксината. Аз съм сигурна, че ще бъде взето най-правилното  решение.Няма как да знаем за какъв кратък срок ще има ефект факт“, коментира тя въпроса за ваксините и ваксинирането.

В миналаото хиялоделиитня наред са го изгражадли като челен сблсэкк. Но в наше време става чрез ваксини. Идеята е да вървим смало напред срещу един вирус, кожйто не знаем. На мен не ми звучи добре. Имунният отговор е важен, но още не знаем какъв ще е той. В момента при ваксинираните се търси да има високо ниво. Не знам колко време ще ни пази ваксината. Като цяло защитата при ваксините е до около година. Говорим за човешките коронавируси.“, поясни Александрова.

„Промяната на самата ваксина е свързана с мутации. За момента вируса е стабилен и няма причина да се страхуване. Доказано е , че такива 200 мутации, могат да предизвикат подобно нещо. Но това е на теория. Този тип ваксини се създават бързо. Става дума за такива РНК-ваксини. Другата причина е тези компании имат опит в създаването. Чрез ваксината може да направим, нещо, което не се постига в естествена  среда. Виждате, че се правят различни ваксини. Една ваксина например е насочене към ХИВ позитивни“, разясни тя.

На въпрос за създаване на лекарство, Александрова отговори: Това изисква много време. Виждате, че се насочиха към използвани вече лекарства срещу вируси“

„Кое първо ще се лекува. Общо взето комбинирано. Може и двете да са заедно.Още в началото на година беше доказано. Грипният вирус може да помогне за разпространението на вируса. Той усилва входната врата за коронавируса“, завърши Александрова, отговаряйки на въпрос за едновременното заразяване с грип и COVID-19.