Експерти: Това е фаталният ден след заразяване с COVID – тогава стават усложненията:

Едно от характерните неща за новия коронавирус е, че протича на приливи и отливи – периоди на почти безсимптомно боледуване се редуват с внезапни пристъпи на влошаване на състоянието, а в някои случаи последиците са фатални. Сега учените посочиха кой ден от инфекцията е фатален и кога обикновено се получават усложненията :

Обичайната инфекция от COVID-19 протича за около 14 дни, като периодът пети-десети ден е ключов за развитието на болестта , казват медицинските експерти.

Макар повечето хора да не развиват тежки симптоми на заболяването, влошаването му следва една и съща и схема на развитие. Повечето пациенти се възстановяват за около седмица и симптомите им изчезват, но някои от тях претърпяват „тежка втора вълна“ на болестта.

Болестта протича съвсем различно при отделните пациенти, но при всички периодът от пети до десети ден са най-притеснителни. Именно тогава се появяват повечето респираторни проблеми, особено при хората с придружаващи заболявания и тези с наднормено тегло. При по-младите пациенти влошаването може да се случи чак на ден 10-12 от появата на първите симптоми.

Около края на първата седмица е най-важно пациентите с доказан коронавирус да обръщат внимание на симптомите си. Ако се появи задух или болка в гърдите, е добре да се потърси лекарска помощ. Често се случва появата на т.нар. „тиха пневмония“, симптомите за която се появяват в изключително късен етап. Най-основният и добър ориентир за влошаващо се състояние е сатурацията. Насищането на кислород в кръвта трябва да бъде над 95%, а всичко от 92% е притеснително.

Ако пациентите са на домашно лечение, могат да подобрят дишането си като лежат по корем. При липса на пулсов оксиметър лекари съветват всеки пациент сам да проведе т.нар. тест на Рот – болният поема и задържа въздух и започва да брои до 30. Ако пациентът не може да стигне до числото 10, без да си поеме отново дъх, това означава, че кислородните нива в кръвта му е възможно да са паднали под 95%. Ако не може да стигне до числото 7, е възможно нивата на кислород да са паднали под 90%. Експерти от университета Оксфорд обаче уточняват, че тестът на Рот не е изпробван при коронавирус и може да даде грешен резултат.