ТОП ПУЛМОЛОГ! Д-р Александър Симидчиев: До два месеца след ваксинирането развиваме пълноценен имунитет

До два месеца след ваксинирането развиваме пълноценен имунитет. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев. Не е на 100% сигурно, но в много голяма степен можем да сме сигурни, че в рамките на 100 000 души честотата на страничните ефекти на ваксината срещу коронавируса е много ниска, обясни той, цитиран от „Фокус“.

„Част от ваксините, които се предлагат в момента, изискват две дози, за да се развие пълноценният имунен отговор.

28 дни или 2 седмици след първата, т.нар. priming ваксина, се прави втората доза. Това довежда до разгръщането на пълноценния имунен отговор, който се развива след около 20-30 дни след втората дозировка“, обясни пулмологът.

Д-р Александър Симидчиев каза още, че ваксинирането е едно от най-ефикасните мерки в медицината. Спонтанното боледуване не е изграждане на групов имунитета, а изграждане на имунитет, обясни той, като уточни, че груповият имунитет се гради с ваксинални интервенции, добави пулмологът. Единственият начин за разпознаване на безсимптомна пневмония е правенето на изследвания, каза още д-р Симидчиев, като добави, че дори и при безсимптомно боледуване, човек има много леки симптоми, на които не се обръща особено внимание. Подходът за преценка на сериозността на заболяването е измерването на сатурацията, която нормално е над 95%, поясни специалистът. Тревожно става, когато тя спадне под 91-92%, предупреди той.

свързани новини