Доживяхме! Спазването на мерките у нас вече дава резултат ГРАФИКИ

Ако спазваме мерките, ще караме наистина по-весели празници, показва традиционният седмичен анализ на „Марица“ въз основа на изнесените нови данни за заразата.

Кърджали беше пръв, би написал поетът! Областта слезе отново в оранжевата зона с под 120 заболели на 100 000 души население. Кърджали е и единствената българска област извън червеното! 

Началото на края? Спазването на мерките даде резултат ГРАФИКИНовиниИнформация

Лек спад се забелязва и в Пловдив. Областта е със 654 заразени на 100 000 население, като преди седмица числото беше 677.

Пак е някаква утеха.

Пловдив продължава да движи в златната среда, като от съседните области с добри показатели може да се похвали и Смолян (241), който всъщност е втори след Кърджали в добрия смисъл. 

София бележи огромен спад, както сподели вече здравният министър. Столицата беше с 1000 заразени преди седмица, те вече са 830 на 100 000 население.

Отвъд тази „свръхзвукова“ граница остават Кюстендил (1124), който изпреварва Габрово (1096).

 

Началото на края? Спазването на мерките даде резултат ГРАФИКИНовиниИнформация

Друго за отбелязване? Като че ли сме навлезли в платото на заразата, като заболеваемостта на 14-дневна база движи между 700 и 600 дори с лека тенденция към спадане.

Броят на направените тестове продължава с лекия спад, а положителността им се задържи на 40 процента.

Началото на края? Спазването на мерките даде резултат ГРАФИКИНовиниИнформация

Смъртността от COVID-19 обаче продължава да е слабото ни място. Тя расте до 25 души на 100 000 население. Лека надежда? Намалява броят на починалите спрямо всички известни случаи на коронавирус, вече приключили. Той е 8 души, като преди гонеше 10.