Ето кои е най-ранният симптом на коронавирус и това НЕ е загуба на обоняние:

Потърсете медицинска помощ, преди да загубите обоняние.

Експерти по целия свят наричат ​​загубата на обоняние най-неопровержимото доказателство за инфекция на организма с коронавирус. Понякога към това се добавя загуба на вкус.

Испански учени обаче са установили, че дори преди човек да престане да усеща никакви миризми, той вече е имал симптоми, на които той, както и много други, просто не е обърнал внимание.

Преди загубата на миризма, пациент с COVID-19 започва да изпитва дискомфорт в носа, придружен от сухота и сърбеж на лигавицата. Вече при тях човек трябва да започне да алармира и да направи тест за коронавирус, казват изследователите.

Испанските учени публикуваха своите открития на уеб сайта за препринт medRxiv.

Според статистиката загубата на миризма на COVID-19 придружава при от 80% от инфекцията. Към това трябва да се добави висока температура, кашлица и слабост с тежест в гърдите. Загубата на вкус се случва малко по-рядко. 

В същото време обонянието и вкусът могат да се върнат след няколко дни или дори след няколко месеца. Известен е случай, когато пациент след коронавирус в продължение на осем месеца след COVID-19 не чувства нито едното, нито другото. Това му носи много неудобства. 

Той не само не получава удоволствие от храната, но и няколко пъти едва не умря, вдишвайки химикали и дим, които просто не усещаше.