Проф. Генчо Начев: Коронавирусът атакува сърцето директно и индиректно, който има оплаквания да не отлага прегледа

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_

кадър bTV

Коронавирусът може пряко да засегне клетките на сърцето, а може и индиректно да доведе до кардиологични проблеми. Това каза в студиото на bTV кардиологът проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ – София.

Той предупреди, че има тенденция пациентите със сърдечни заболявания да отлагат контролните си прегледи в момента, което е много опасно.

Според проф. Начев хората са притеснени да посещават болниците в момента, което е неоснователно за местата, на които има добра организация. Той обясни, че COVID-19 е особено опасен за пациентите с кардиологични заболявания, но може и да причини нови такива. Затова е добре три месеца след преболедуване на коронавируса да се направи ЯМР изследване.

Проф. Генчо Начев коментира, че парите специално за справяне с пандемията няма как да бъдат изхарчени неефективно, защото са отпуснати за конкретни неща. Не така стоят обаче парите, с които се финансира здравеопазването през здравната каса. „Всяка година те се увеличават и изтичат като вода през пясък“, коментира той.

Според проф. Начев каквито и да са мерките, въпросът е в контрола на спазването им. Той добави, че дали последното им затягане у нас ще има ефект, ще се разбере след три седмици.