Бреме ли сме за децата си, когато достигнем определена възраст

Вечният проблем са бащите и децата. Днес решхме да повдигнем един от най-трудните въпроси на всички времена. Как да се отнасяме към родителите си , за да не бъдем изоставени от собствените си деца на стари години.

В крайна сметка историята на всяко семейство е уникална и все още не съществува единен метод на обучение.

Когато децата ни са малки, често не можем да бъдем сами. Те постоянно изискват нашето внимание и присъствие. Трудно е да си гледате работата, когато детето ви следва и задава хиляди въпроси в минута. Някои родители го отхвърлят, други се опитват да намерят отговор на всеки въпрос. Съвременните родители бутат телефон или таблет в ръцете на детето си от ранна детска възраст. По този начин те се изолират от детето. По-старите поколения също не могат да се похвалят с постоянното присъствие на родителите си наблизо. Нашите майки и бащи работеха, често на смени във фабриките, и физически не можеха да бъдат наоколо.

КАК ДА СЕ ОТНАСЯТЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ СИ, ЗА ДА НЕ СА САМОТНИ НА СТАРИ ГОДИНИ

На улицата или на други обществени места често можете да срещнете самотни стари хора. Те са принудени да изживеят живота си сами. В същото време децата и внуците могат да живеят много близо. И много рядко се обаждайте или посещавайте възрастните си родители. И така, каква е причината веднъж такива необходими родители да станат напълно ненужни? Можем само да спекулираме каква е основната причина за тази промяна в отношението. Разбира се, много често семейното възпитание играе роля, традициите и принципите, които съществуват в дадено семейство.

В крайна сметка изобщо не е необходимо децата да спрат да обичат родителите си. Цикълът от житейски ситуации отчуждава някога най-скъпите и нужни хора един от друг. В преследване на по-добър стандарт на живот всички забравяме за простите и ценни неща. Младите хора от 20 до 40 години искат да уловят всичко най-ценно в живота. Точно през този период от време изглежда, че животът е твърде кратък, за да го губим. Никой не мисли и не иска да мисли за последния етап от живота си.

Много често можете да чуете фразата от млади родители, че бабите и дядовците се намесват в техните методи на възпитание. Но те вече не са модерни и актуални. И едва с течение на времето разбираме, че житейската мъдрост на майката може да бъде много полезна дори в съвременния свят. Но това осъзнаване идва много по-късно, когато, придобил конусите на собствения си опит, се връщаш към опита на поколенията. Затова много често родителите избират позиция на ненамеса в живота на порасналите си деца. Предпочитат да са сами и смятат, че пречат на младото поколение.

Семейни традиции и отношение към родителите сред различните народи по света

В Европа и Америка възрастните родители се изпращат в старчески домове. Там те получават подходяща грижа, комуникация и забавление. А в азиатските страни възрастните родители играят ролята на слуги и дори не могат да седнат на масата за вечеря с децата и внуците си. Всяка страна и националност има свои собствени традиции и правила. Сред славянските народи главата на семейството винаги се е считала за най-възрастния член на семейството. Хората се вслушвали в съветите му и се допитвали до него, когато вземали важни решения.

Както казва популярната мъдрост: „За да не замръзнете от слана в напреднала възраст. Не е нужно да вдишвате студен въздух върху децата си. Много често детето просто има нужда да чуе, че е ценено, ценено и обичано. И тогава порасналото дете вече няма да остави майка си или баща си да изживее живота си само . Дори в най-трудните и напрегнати моменти трябва да намирате поне половин час на ден просто да бъдете с детето си, да го изслушвате и да го подкрепяте. И звънете на родителите си всеки ден, само за да чуете гласа им.

Как мислите, как трябва да се отнасят родителите и трябва ли да се грижат за тях на стари години? Напишете вашето мнение в коментарите. Споделете своя опит в отглеждането на деца.

Редактор: Ясен Чаушев