Мъж почина, след като приемаше много от този витамин в продължение на месеци – а всички лекари ни го препоръчват!

89-годишният Дейвид Михенър почина след прием на прекомерни дози витамин D в продължение на девет месеца.

„Върху опаковката липсва предупреждение за страничните ефекти на добавката с витамин D или подробности за рисковете. Според мен има риск да има още такива случаи в бъдеще, ако не се направи нещо“, се казва в доклада на съдебния лекар.

Пост съобщава, че докладът от аутопсията показва, че нивото на витамин D в тялото на нещастника е 3880, което е максималното ниво, което може да бъде открито.

 Харвард препоръчва на възрастните да поддържат нивата на витамин D в рамките на 30.

витамин Д

По отношение на дозировката, 600 международни единици (IU) е препоръчителното количество за повечето възрастни. Приемането на 60 000 или повече IU на ден в продължение на няколко месеца може да причини предозиране, според Mayo Clinic.

Михенър за първи път се появява в болницата с хиперкалциемия или високи количества калций в тялото, което обикновено се причинява от високи нива на витамин D.

В допълнение към излишъка на витамин D го диагностицират още със застойна сърдечна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност, хиперкалцемия и исхемична болест на сърцето. Въпреки това, поради откритите високи нива на витамин D, лекарят го предупреждава, че „витаминните добавки могат да имат потенциално много сериозни рискове и странични ефекти, ако се приемат в прекомерни количества“.

Витамин Д доза

Витамин D е важен за много функции на тялото и е най-отговорен за подпомагането на усвояването на калция от тялото. Освен това играе важна роля за имунната система и здравето на мускулите и нервите на тялото. Хората могат да получат витамин D от храна, слънчева светлина или добавки, но много страдат от дефицит, особено през зимните месеци.