Как премина най-тъжният Великден в историята на семейство Уиндзор – болният Чарлз, „опозореният“ принц Андрю и смелата Камила

Ще ви разкажем как Великденската служба на британското кралско семейство премина за първи път без присъствието на Уилям и Кейт.

Чарлз и Камила Великден

Крал Чарлз и кралицата Камила пристигат за Великденска служба, 31 март 2024 г

Вчера много членове на британското кралско семейство се събраха в параклиса „Свети Георги“ в чест на Великден, който традиционно обединява Уиндзорите всяка година. Очаквано, феновете останаха доволни от външния вид на настоящия монарх Чарлз III, който за първи път се появи публично, след като обяви ужасната си диагноза – рак, като тази на принцеса Катрин.

Между другото, именно поради химиотерапията Кейт не присъства на Великденската служба, която Уилям също реши да пропусне, очевидно предпочитайки да остане у дома с болната си съпруга, която се нуждаеше от неговата подкрепа, и трите им деца.

Източници по-рано казаха, че появата на Чарлз на великденската служба ще се разглежда като опит за успокоение на обществеността след поредица от вълнуващи събития в кралското семейство. За недоволство на Уиндзорите, вече няколко седмици както техните фенове, така и политически разбиращи фигури обсъждат възможността за прехвърляне на кралския трон в ръцете на принц Уилям поради тежкото заболяване на Чарлз. Междувременно кралският биограф Ингрид Сюърд сподели, че Чарлз наистина няма търпение да се върне към кралските си задължения, но дори за Великденската служба е принуден да проведе кратка версия на годишната среща в Уиндзор, тъй като лечението му не му позволява да прави публични изяви.

крал Чарлз Великден

Крал Чарлз

Известно е, че след като Чарлз пристигна с кралица Камила за литургия в 10:40 ч., някой близо до параклиса „Сейнт Джордж“ извика „Честит Великден!“, на което кралят махна приятелски с ръка и отговори: „На Вс също“

Разбира се, в допълнение към Чарлз и Камила, принц Андрю, който толкова рядко посещава църковни служби с останалите Уиндзори, също се присъедини към Великденската служба, заедно със Сара Фъргюсън (бившата му съпруга). В същото време херцогът на Йорк неочаквано реши да посети Великден само няколко дни преди излизането на скандална драма по Netflix, базирана на негово интервю за близките му отношения с бизнесмена Джефри Епщайн, известен най-вече със своя страховит остров, където деца и модели-тийнейджъри насилствено са държани за сексуални удоволствия от знаменитости.

принц Андрю

Принц Андрю

принцеса Ан Великден

Принцеса Ан

Сара Фъргюсън Великден

Сара Фъргюсън

Сред групата членове на кралското семейство можете да забележите принцеса Ан със съпруга си вицеадмирал сър Тимъти Лорънс. Херцогът и херцогинята на Единбург и херцогът и херцогинята на Йорк пристигнаха в параклиса само минути преди появата на монарха и кралицата.

Чудото, сляпо очаквано от обществеността след обявяването на диагнозата на Катрин, не се случи: принц Хари и Меган избраха да останат в Съединените щати за празника, вместо да посетят видните си роднини и да запълнят празнината, създадена от отсъствието на принца и принцесата на Уелс на Великден. Вероятно двойката от Уелс ще прекара 4-седмичната ваканция на своите деца насаме в Анмър Хол, в собственото им имение Сандрингам.