Епидемиологът проф. Радостина Александрова: Светът е в състояние на война! И при налична ваксина срещу COVID-19 няма веднага да превключим към нормален живот

Светът е в състояние на война и всички трябва да осъзнаят това. Врагът е невидим. Генетично вирусът е доста устойчив, но няма мутация, която да притеснява учените, че би създала проблем при изработването на ваксини и лекарства. Всички ваксини имат доста обещаващи показатели.

Това заяви пред бТВ епидемиологът проф. Радостина Александрова.

Всички специалисти предупреждават, че дори ваксината срещу COVID-19 да стане налична, няма да можем автоматично да превключим към нормалния си живот“, каза Александрова.

Засега два екипа обявиха обнадеждаващи резултати за разработваните от тях ваксини – този на „Пфайзер“ и „Бионтех“, и на „Модерна“. „Въпросите са дали тези ваксини ще помагат да се прекара по-леко вируса, или ще пречат въобще да се заразим. Ако се възпрепятства само клиниката, тогава хората могат да разпространяват безсимптомно вируса“, коментира епидемиологът.

Тя напомни, че ще е нужно и време, за да се произведат ваксини за всички държави. Все още не може да се каже и колко дълго време ще ни защитава ваксината.

Ваксините на Пфайзер и Модерна – те използват информационна РНК. Става дума за синтетично създадена РНК, ваксината не съдържа вирус, нито части от вируса, така че опасност няма, посочи професорът.