Цветя-вампири: 10 отровни стайни растения, които не бива да държите у дома, ако ви е мил животът!

Ние от „ената“ направихме за вас селекция от отровни стайни растения , от които е най-добре да се отървете веднага или поне да бъдете много внимателни с тях: разбира се, освен ако не искате да прекарате няколко дни в тоалетната, болницата или ветеринарната клиника с вашият четириног приятел.

Дифенбахия

дифенбахия отровна

Много красиво цвете с луксозни раирани листа е кръстено на австрийския градинар Джоузеф Дифенбах, който е работил не къде да е, а в императорските градини.

Растението се отглежда в домовете повече от 150 години, може да се намери в много градски апартаменти, но се оказва, че е доста опасно. Не, цветето няма да ви отведе до гроба, но може доста да ви навреди.

 Факт е, че листата му съдържат отровен сок, който може да причини изгаряния по кожата, зрително увреждане и подуване на ларинкса. 

Има информация, че преди много години на робите са давали да дъвчат листата на това растение: или като наказание за лошо поведение, или за да говорят по-малко и да работят повече. Във всеки случай, нещастникът не можел да говори дълго време след такава „закуска“.

Езотериците също надигат глас срещу красивата дифенбахия: те казват, че тя изгонва мъжете от къщата и силно препоръчват на младите момичета и жени да изпратят растението да живее в купчината за боклук.

Монстера

монстера вреда

Много зрелищната домашна лоза с необичайни издълбани листа е в немилост от векове: през 16 век европейците, виждайки тропическата красавица за първи път, започнали да измислят страховити истории за това как тя се нахвърля върху хората и пронизва телата им през корените на „пипалата“ си. Но Monstera всъщност отчасти оправдава името си: това е отровно стайно растение. Листата му съдържат калциеви оксалати, които лесно могат да отровят любимата ви котка, ако реши да допълни диетата си с витамини и да сдъвче вкусното зелено растение.

Същото важи и за любопитните малки деца, които опитват всичко първо с устата си. И вие самите ще имате проблеми: ако сокът попадне в очите ви, той причинява дразнене и конюнктивит, а на кожата може да се появи дразнене. В народните поверия пък сравняват монстерата със зелено „чудовище“: казват, че то е „ловец на хора“, точно като дифенбахията! Това растение може не само да направи мъжа раздразнителен, но и да понижи либидото му.

Азалия

азалия в саксия

Поръчахте ли повръщане? Не? Тогава не нарязвайте азалията на салата, дръжте децата и животните далеч от нея. Факт е, че съдържа алкалоиди. Веднъж попаднали в устата, части от това цвете могат в най-добрия случай да причинят силно сълзене и секреция от носа, а в най-лошия – диария, повръщане и дори спазми.

Антуриум

антуриум цвете

Ами анафилактичен шок? Не искате? Тогава ще разберете защо включихме антуриум в списъка на растенията, които не могат да се държат у дома.

Той освобождава вещества, които стимулират производството на хистамин, така че е особено важно за страдащите от алергия да не се забъркват с него.

Бегония

бегония цъфтеж

Домакините по целия свят обичат бегонията, но тя не е толкова безобидна: съдържа соли на оксалова киселина, които причиняват изгаряния и дразнене на кожата (прилича на копривна треска), подуване на лигавиците и повръщане.

Грудките са особено токсични, така че ако не искате да се разделите с вашия домашен любимец, не забравяйте да носите ръкавици, когато я пресаждате, и когато сте готови, измийте добре ръцете си. 

Фикус Бенджамина

бенджамин фикус опасност

Едно от най-противоречивите растения. Някои му приписват чудодейни свойства, с негова помощ се опитват да подобрят отношенията в семейството и дори да забременеят, други го заклеймяват, обвиняват във всички грехове и дори обвиняват нещастното растение за собствената си самота.

Всъщност цветето е наистина двусмислено: от една страна, то абсорбира токсични вещества от въздуха, пречиствайки го от бензол, амоняк и формалдехид. От друга страна, всички части на растението съдържат сок, който съдържа латекс и алкалоиди, така че ако влезете в контакт с тях, лесно можете да получите дерматит или тежки алергии.

Частиците от тези вещества също попадат във въздуха, така че ако страдате от сенна хрема, по-добре е да дадете предпочитание на други растения. 

Euphorbia Beautiful (Коледна звезда)

Коледна звезда

Изглежда, че това е идеалното растение: не изисква специални грижи, расте бавно (няма нужда да се пресажда често), изглежда много сладко и се използва в медицината – което означава, че е полезно цвете! Но това съвсем не е така! 

В млечния сок на коледната звезда се крие заплаха: токсични вещества. Възникват проблеми, които вече са ни добре познати: отравяне, алергични реакции, загуба на зрение. 

Хипеаструм

хипеаструм

Какви други растения не трябва да се държат у дома? Е, думите „не трябва“, разбира се, са много радикални, но внимавайте с хипеаструма. Как само прилича на красивата лилия! Изглежда невероятно естетически, но… този красавец също не е без изненади.

Всички части на растението, особено луковиците, са отровни. Алкалоидът ликорин провокира повръщане, а при котките бъбреците дори могат да откажат.

Олеандър

розов олеандър

Олеандърът (зокумът) е токсичен от горе до долу. В него учените откриха олеандрин, корнерин и други сърдечни гликозиди – вещества, които навремето били извличани от листата на това цвете и използвани за медицински цели; сега това вече не се прави.

Но тези гликозиди, ако попаднат в устата или стомаха на човек или животно, могат да нарушат сърдечния ритъм и да причинят проблеми във функционирането на нервната система. Дори няма да говорим за гадене, виене на свят – всичко това е част от цялата картинка. Ето защо не се препоръчва да поставяте олеандър в спалнята и е още по-добре да го отглеждате в градината, а не в апартамента, рискувайки живота и здравето на членовете на домакинството. 

Трихоцереус кактус

трихоцереус

Първото споменаване на кактуса датира от 200 г.

пр. н. е.: перуанските монаси приготвяли от неговия сок отвара „ахума“, с помощта на която се определяли причините за болестите в ритуални церемонии. Често се отглежда в домашни условия, което е разбираемо: не изисква често поливане и никакво внимание и цъфти много красиво. Но някои видове съдържат алкадоида мескалин, който може да причини конвулсии и дори парализа.

Разбира се, има много повече от 10 отровни стайни растения , но добрата новина е, че всичко това е много относително: ако нямате малки деца или домашни любимци и винаги носите ръкавици, когато работите с цветя, най-вероятно няма да има ботанически проблеми с няма да ви се случат.