11 уникални трика със сол, които ще ви скрият шапката! Ето защо да я сложите в млякото и кафето:

Извън кухнята най-често виждаме сол по асфалта през зимата, но тя може да улесни ежедневието ни по много други начини – от почистване на петна и стъкла до премахване на неприятните миризми от обувките. Но първо да се върнем към кухнята…

Солта е оформила историята по много начини. Тя е повлияла на търговията, културата и геополитиката и тъй като е била толкова важна, е повлияла и на развитието на цивилизациите, а нейната – днес най-разпространената – незаменима роля в готвенето е само една от многото подобни.

Хората са използвали сол от хиляди години.

 В древността огромното й значение е било и в това, че е служила не само като подправка, но и като консервант, хранейки много народи и цели култури през цялата история преди изобретяването на хладилника.

сол в солница

През историята е имало многобройни търговски „пътища на сол“, където се е осъществявал културен обмен и където е започнало икономическото развитие.

Солта все още се използва широко в ежедневието, но и в промишлеността. В кулинарията солта е основна подправка и се съмняваме, че щеше да има гастрономи, ако не беше солта. Солта, както споменахме, е била използвана като хранителен консервант благодарение на способността й да предотвратява развалянето и развитието на бактерии.

Удължава срока на годност на млякото

Добавете щипка сол към бутилката с мляко или картонената кутия и разклатете добре.

Намалява горчивината на кафето

Ако сте купили твърде горчиво кафе, добавете малко сол към смляното кафе преди варене и проблемът ще бъде решен.

Яйцата се белят по-лесно

Твърдо сварените яйца ще се обелят по-лесно, ако добавите чаена лъжичка сол към водата, в която са варени.

Открива развалено яйце

Поставете едно яйце в чаша вода с две чаени лъжички сол. Годното яйце ще потъне, разваленото ще изплува.

Предпазва зеленчуците и плодовете от окисляване

Поставете нарязаните плодове и зеленчуци, например ябълки, круши и картофи, в студена леко подсолена вода и те няма да получат грозни кафяви петна.

Предпазва сиренето от мухъл

Солта абсорбира течността, така че ще забави образуването на мухъл по сиренето. Накиснете хартиена кърпа в смес от 2 чаени лъжички сол и 3 чаши вода и увийте хлабаво около сиренето.

Тя е чудо за охлаждане на напитки

Ако охлаждате напитки в кофа с ледена вода – добавете шепа сол и ще ускорите процеса. 

охлаждане напитки

Спасява безвкусните варени картофи

И не само им придава вкус. След като се сварят, картофите се отцеждат, посоляват се и тенджерата се разклаща енергично. Солта ще абсорбира част от влагата и картофите ще имат много по-добра текстура.

Помага при разбиването на белтъците

Малка щипка сол ще направи голяма разлика и белтъците ще се превърнат на твърд сняг много по-рано.

Прави ви професионалист в приготвянето на поширани яйца

Поширането на яйца изисква умения, но този трик винаги ще стегне перфектно белтъците: просто добавете половин чаена лъжичка сол към водата точно преди да добавите яйцата.

Дезинфекцира дъската за рязане

И пластмасови и дървени. Избършете дъските със сол, когато ги миете и може да сте спокойни, че върху тях няма да се образува слой микроби. Този трик ще ви бъде полезен на къмпинг или при печене на скара, а ако добавите малко лимон, можете да забравите завинаги за химическите препарати.