Имен ден: Много и красиви имена черпят днес

На 17 септември Православната църква отбелязва паметта на една истинска християнка, отдала своя живот и този на най-близките й – децата й – в защита на своята вяра.

Това е майката София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, които са наречени на трите основни добродетели в християнската вяра.

Благочестивото семейство живяло в средата на 1 и началото на 2 век в Рим. Майката, която усърдно изпълнявала Христовите заповеди, учела на тях и своите три дъщери.

Те били така изпълнени с добродетели, че всички ги сочели за пример. Така мълвата за тях стигнала до самия император Адриан, който бил езичник. Той веднага заповядал майката и дъщерите й да се изправят пред него. Запитани каква е вярата им те твърдо заявили, че са последователи на Христос Спасителя.

Императорът решил да ги изпитва една по една като започне от най-голямата дъщеря, после средната и накрая – най-малката, и да ги принуди да се поклонят на езическите божества. Макар невръстни – Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 – момичетата твърдо отстоявали своята християнска вяра и не се поддали на различните ласкателства и заплахи.

Това разярило Адриан и той една по една ги подложил на жестоки и нечовешки мъчения. Убивал децата едно по едно, за да може останалите да се откажат от вярата си.

Майката София през цялото време ги подкрепяла в страданията и ги увещавала да не се отказват от Христос. Нито едно от момичетата не потъпкало вярата си.  И трите станали мъченици.

След края на мъченията и тяхната смърт София взела телата им, положила ги в скъп ковчег и ги погребала на хълм извън града. Три дни тя не се отделила от гроба им и не спирала да се моли на Господа. 

 
Така предала душата си на Бога.За изживените страдания, заедно с децата й, Православната Църква ги нарекла мъченици. Светите мощи на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов от 777 г. до днес почиват в град Елзас, Франция.

На този ден почитаме християнските добродетели и стремежът към тях, тъй като от векове наред народът ни вярва, че доброто никога не се забравя и един ден ще бъде възнаградено. Всеки проявява милосърдие към човек, изпаднал в беда, а гостенин не се връща, дори и да е неочакван.

На 17 септември имен ден празнуват: София, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Люба, Любомир.