13 странни петна по кожата, които са сигнал за тревога – непременно ги проверете при дерматолог:

Състоянието на кожата е свързано с общото здравословно състояние. Това означава, че при много вътрешни заболявания по кожата могат да се появят характерни образувания под формата на различни петна, пише Prevention.

Появата на петна от всякакъв цвят и всякакъв размер по тялото може да бъде причинена от явления, които са безопасни за здравето, както и от доста сериозни нарушения, които изискват спешна помощ.

Проблемите с кожата могат да сигнализират за наличието на патология, ако образуванието започне да сърби, да се отлепя, да се увеличава по размер, количество.

Ако подобни прояви станат по-чести, трябва да се свържете с дерматолог, за да установите причините и да предпишете подходящо лечение. Ето кои са най-често срещаните петна по кожата, които са сигнал за някаква тревога:

1) Ангиома

ангиома

Това е кожна неоплазма, образувание, подобно на бенка, състоящо се от малки кръвоносни съдове или капиляри. Това е най-често срещаният вид ангиом.

Ангиомите са доброкачествени тумори в резултат на прекомерен растеж на капиляри.

Въпреки че подобни ангиоми са рядкост, те могат да сигнализират за развитие на патология, например, чернодробно заболяване.

2) Псориазис

псориазис

Псориазисът или люспестият лишей засяга кожата, ноктите и ставите. Обикновено досадното заболяване се проявява под формата на обрив от люспи с розов или червен цвят.

По някаква причина имунната система дава грешни сигнали на клетките на горните слоеве на кожата и те започват да се делят интензивно, образувайки наслагвания, подобни на люспи. В същото време клетките се делят по-често, но живеят по-малко – оттам идва беленето на кожата.

3) Фоликуларна кератоза

фоликуларна кератоза

Това е нарушение на кератинизацията, при което свръхпроизводството на кератин запушва изхода на космените фоликули. 

Множество малки точкови фоликулярни папули се появяват главно по раменете, бедрата и задните части. Може да се появят обриви по кожата на лицето, особено при деца.

Обривите са най-силно изразени в студения сезон, а понякога намаляват през лятото. Разстройството е главно козметичен недостатък, но понякога може да бъде придружено от сърбеж.

4) Папиломи

папиломи

Папиломавирусът заразява клетки от горния слой на кожата – епидермиса. Поради това папиларни израстъци се появяват във всяка част на тялото. Те са с размерите на маково семе и дори на череша.

Цветът на папиломите варира от телесен до кафяв. Папиломавирусът може да се внесе в тялото след контакт с неговия носител, бил той човек или животно, който страда от това заболяване.

Колкото по-дълго „съхранявате“ папиломи върху себе си, толкова повече те ще се появят върху тялото. Инкубационният период на това заболяване обикновено продължава няколко месеца.

5) Фоликулит

фоликулит

Фоликулитът е кожно разстройство, при което космените фоликули се възпаляват. Космените фоликули представляват малки джобове, от които растат косъмчетата.

Обикновено вината се крие в бактериална или гъбична инфекция. Първо около космените фоликули се образуват малки червени или бели подутини.

Инфекцията може да се разпространи и от подутините могат да се образуват твърди и нелечими язви.

6) Екзема

екзема

Типична проява на екзема са червени петна и обрив по кожата, които причиняват парене и сърбеж.

В резултат от чесането често се образуват удебелени участъци от кожата, които се напукват лесно. Острата екзема се характеризира със сърбеж, зачервяване и подуване на кожата с възможно образуване на воднисти мехури.

При екзема се наблюдава намаляване на защитните функции на организма срещу инфекции, което лесно води до появата на инфекциозно възпаление.

7) Брадавици

брадавици

Брадавиците са проява на инфекция, те се основават на специален вирус – човешкия папиломен вирус. Процъфтяват идеално в условия на висока влажност.

Тоест, когато ръцете са постоянно мокри, да се заразиш в такава ситуация е много по-лесно. Най-често срещаните са вулгарни брадавици, причинени от папилома вирус тип 1,2,4, плоските брадавици пък често се свързват с тип 3 или 4.

8) Дерматофиброма

дерматофиброма

Дерматофиброма е образуване на кожата с различни гладки кръгли форми и размери с плътна консистенция.

Това заболяване може да се появи по цялата кожа на тялото, но най-често дерматофиброма се образува върху повърхностите на гърба, раменете, стъпалата и глезените.

Формациите са единични или множество. Ако стиснете дерматофибромата от двете страни с два пръста, в центъра ѝ ще се появи малка вдлъбнатина. Когато се опитате да я „помръднете“, тя се движи заедно с кожата.

9) Възрастови петна

възрастови петна

Отлагането на меланин в дълбоките слоеве на кожата – това е хиперпигментация. Външно проявление: петна по кожата, които могат да бъдат с различни размери и форми и дори да се издигат над повърхността.

Нюансът им е по-наситен – от среднокафяв до тъмнокафяв.

Подобна пигментация може да бъде доста забележима и е следствие от хормонални промени, свързани с менструалния цикъл, бременността, следродилния период, хормоналния дисбаланс поради някакво заболяване.

10) Себорейна кератоза

себорейна кератоза

Кожно заболяване, характеризиращо се с появата на доброкачествени тумороподобни новообразувания по кожата. Най-често хората над 50-годишна възраст страдат от него.

Себорейните кератоми растат бавно и имат различни размери. Те могат да имат заоблени или овални форми, червени, кафяви или черни. Външно себорейните кератоми имат формата на „залепени“ образувания.

11) Трихофития

трихофития

Когато е засегнат скалпът, заболяването причинява огнищен косопад.

Причината за заболяването не е нищо повече от гъбична инфекция. Не е сериозно състояние, но е доста заразно.

Заразяването с трихофитоза става от човек на човек или чрез замърсени предмети, микроспорите могат да бъдат прихванати и при контакт с болно животно.

12) Плоскоклетъчен карцином

плоскоклетъчен карцином

Това е втората най-често срещана форма на рак на кожата. Появява се незараснала, люспеста рана (под формата на отлагане или възелче), която постепенно се увеличава.

Тази форма на рак на кожата може да се разпространи в други вътрешни органи, така че е необходимо хирургично лечение.

Карциномът най-често се появява на открити от слънцето зони на тялото: на скалпа, шията и горната част на талията.

13) Меланом

меланом

Злокачествен тумор, който засяга човешката кожна тъкан, и представлявае вид рак на кожата.

Меланомът възниква от меланоцитите в тъканите, съдържащи пигмент (например по кожата, лигавиците, очите или централната нервна система). При чести метастази прогнозата е лоша.

Не забравяйте да вземете под внимание тази полезна информация!