Скандална новина за двойния убиец от Пловдив, разстрелял съдружника си и сина му

Измина точно една година от двойното убийство в квартал Гагарин.  Все още соченият за извършител Йордан Таков е без повдигнато обвинение. Той се намира в ареста, като само преди дни за пореден път той обжалва наложената му мярка „задържане под стража”, пише „Трафик“.

На 26 ноември 2019 година Йордан Таков застреля с пистолет Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и баща му Васил Ботев /51/.

След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана.

Йордан и Христо са съдружници от 5 години. През 2015 година двамата и Иван Нейчев регистрират фирмата „Сити Груп 1″. Наемат склад на ул.“Борба“ и започват да се занимават с рециклиране на машини за кафе.

Семейство Ботеви и Таков са не само бизнеспартньори, но и роднини. Йордан Таков е син на сестрата на бащата на Васил Ботев – Христо Ботев, един от най- известните треньори по борба в Пловдив. 

Васил и Йордан са израстнали заедно от деца макар и 5 години разлика, прекарали са много време на тепиха, тъй като и двамата тренирали борба. Васил Ботев става световен шампион за младежи в Канада, а успехите на Йордан са доста по- скромни.

След като приключват със спортните си кариери, двамата тръгват по различни пътища. Васил влиза в полицейското училище в Пазарджик, а Йордан започва да се занимава с търговия. Слухове го свързват също с бившите групировки, наказателни бригади на Камарото и Алабака, цветарския бизнес в края на 90-те.

В размирното последно десетилетие на миналия век Васил е част от сектор СПООР. Полицейската заплата обаче далеч не му е достатъчна и той използва поста си в полицията, за да си докара странични доходи. 

През 2001 година Ботев е уволнен, тъй като срещу него има множество сигнали за дейности, далеч от етичния кодекс на полицията. Според бивши ченгета срещу него има сигнали за търговия с фалшиви пари и документи, рекет и др. През 2005 е задържан за притежание на боеприпаси, а в дома му е открит автомат „Калашников“. 

През 2011 година е  арестуван при спецакция на полицията срещу наркобандата на Георги Костадинов – Кадрито в Куртово Конаре. При обиска на автомобила, шофиран от Ботев, е намерен половин килограм хероин. Въпреки това обаче, Ботев не е лежал в затвора. Бивши негови колеги коментират, че се е ползвал с протекции на влиятелни хора. 

Синът му Христо има наказания за нарушения на пътя, за причиняване на средна телесна повреда при ПТП.Ицо също тренира борба, но кариерата му бързо залязва. Става учител по тенис за деца на кортовете на Локото. Преживява тежко разочарование след дълга връзка, а след това се жени за момиче от Стара Загора.

В началото живеят добре, ражда им се  момиченце. Не след дълго претенциите на младата дама се увеличават и тя го напуска. След раздялата Ицо иска да вижда детето, но с майката не са в добри отношения. Той започва да взема антидепресанти.

Нито той, нито баща му обаче не са притежавали законно оръжие, а според техни близки не са притежавали и незаконно. 

Йордан Таков обаче е бил въоръжен с Макаров. От юни 2019 година той има разрешително за носене на оръжие и веднага след това си закупил боен пистолет. Обичал да се хвали с него и да го показва.

„Преди няколко седмици се изфука , че вече няма проблеми на пътя, защото ако някой му се изрепчи му показва пистолета и той веднага изчезвал“, разказа познат на Таков. Близки на бизнесмена обаче се учудват, че полицаите са му издали разрешително за оръжие, тъй като има данни че Таков е бил свързан със силови групировки, срещу него е имало жалби, а през последните години е бил доста неуравновесен

Спречкванията между бизнеспартньорите идвали най- вече от факта, че Таков е имал собствена фирма с идентична дейност като тази на „Сити Груп1“ , в която нямал съдружници.

Той предпочитал голяма част от работата да минава през личната му фирма, за да не се налага да дели печалбата. „Иначе във финансово отношение бяха коректни един към друг“ твърдят техни близки. 

Познатите на Ботеви и Таков не изключват версията за  самозащита, но според тях двойното убийство едва ли е било единственият изход от ситуацията. 

Преди два дни, на 24 ноември, Таков отново застана пред съда с искане да се прибере у дома. Той за пореден път описа себе си като жертва, а действията си като самоотбрана.

Тази теза бе поддържана и от защитата му.

„Моля съда за по-лека мярка, за да мога да си гледам бизнеса, защото семейството ми няма откъде да живее. Съпругата ми не работеше, тя се занимаваше с децата, имам ипотечен кредит, който трябва да продължи да се плаща а и по никакъв начин не мога да повлияя на разследването”, бяха единствените думи на Таков пред Апелативен съд.

За по-лека мярка – „домашен арест” настоя и защитата на Таков. В съдебна зала адвокатът му представи част от показанията на работник от складовете на улица „Борба” , който е ключов свидетел по делото. Той е чул гърмежите, а преди това е станал свидетел на борбата между Ботеви и Йордан.

Пред разследващите той е заявил, че е видял Таков и Васил на земпта, а Христо ги е налагал с врата от кафе машина.

 „Той влезе с цел да вземе една машина, която трябваше да я закара на ремонт и тъй като имаше един малък бус пред склада, отиде да каже на хората да го преместят, за да може да качи машината. Една, две минути след това аз чух „ох“ и „ах“ и видях тримата, които се боричкаха вътре” е разказал работника и то в два последователни разпита.

Именно на тези показания лежи и защитната теза. Според адвоката на Таков, последният е действал при самозащита.

„Тези доказателства изцяло подкрепят нашата теза, че е налице самоотбрана от нападение от страна на двамата. Да не забравяме, че Васил Ботев е многократен републикански, световен и европейска шампион по борба. Неговият син също се е занимавал със спорт дълго време и е едър, и здрав мъж.

Как допускате, че Йордан, който не е толкова подготвен като двамата, не е с характер, какъвто имат двамата – агресивен и нападателен, изведнъж ще тръгне срещу тях. Той ги познава много добре, както и техните успехи на национален, световен и републикански тепих. Той трябва да се луд, за да се саморазправя с тях.

По делото има доказателства, мотивът на Таков не е свързан с пари. Въпреки, че съдът твърди за едни  20-30 000 лв., които са се намирали действително в пострадалите, но той по никакъв начин не е бил настроен срещу тях, защото тези пари са били оборотни за бизнеса. Имаме 10 свидетели, които потвърждават какъв е характера на Таков и на жертвите – Ботеви.

Охранител казва за двамата пострадали – изключително агресивни, изключително конфликтни, на Васил му е забранено да посещава нощни заведения, защото когато отива веднага се сбива с някого или с няколко човека.

Вижте данните за психичното състояние на Христо, и за нашия доверител, който бил перфектен в отношенията си към хората, доброжелателен, стриктно спазващ законите на тази държава”, казал в залата защитата на Таков. Адвокатът посочи и един от мотивите на Окръжен съд за взимане на най-тежката мярка – желание за мъст.

На кого да отмъщава? Все пак той е прострелял, а не те него в него няма злоба, а само съжаление, че се е случило това. 

Той ще бъде осъден безсъмнено, тъй като сам признава, че е извършил действията, но той ще почака справедливата присъда на съда, без никакви опасности нито за досъдебното производство, така и за съдебното производство да изкриви истината по настоящето дело.

Ще бъде полезен за обществото, защото ще си гледа бизнеса, съпругата си, детето си, ще осигурява и съответните работни места, каквито е осигурявал. Това е една полезна дейност, към която той се е придържат, за което са безспорни доказателствата”, допълва защитата.

Не на такова мнение е бил представителят на държавното обвинение. Според прокуратурата налице са множество доказателства за авторството на деянието, за което задържан, а именно убийство по особено жесток начин на повече от едно лице.

В крайна сметка, въпреки дългата пледоария на защитата, Апелативен съд не се смили върху Таков и го върна обратно зад решетките.