Разкриха плана на Бил Гейтс – ще успее ли наистина да ни ваксинира всичките?

Ръководителят на един от най-големите производители на ваксини в света имаше проблем – Адар Понавала, главен изпълнителен директор на Института за серум в Индия, се нуждаеше от 850 милиона долара за всичко.

Трябваха му от стъклени флакони до цистерни от неръждаема стомана, за да може да започне да произвежда дози от ваксина срещу Covid-19 за най-бедните в света, пише New York Times, цитиран от Блумбърг тв.

Според негови изчисления той би могъл да рискува с 300 милиона долара от парите на компанията си, но все пак ще му трябват още над половин милиард долара. Затова той се обърна към пенсиониран изпълнителен директор в Сиатъл.

Бил Гейтс, основателят на Microsoft, познава Понавала от години, пише The New York Times. Гейтс бе похарчил милиарди, за да помогне за развиването на ваксини в света, като работи в тясно сътрудничество с фармацевтични мениджъри, за да трансформира пазара. По този начин той се превърна в най-мощния (и провокативен) частен играч в глобалното здравеопазване.

В края на разговора им това лято Гейтс дава обещание: Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ ще предостави гаранция от 150 милиона долара, за да може индийската фабрика да продължи с производството.

Това е само част от усилиява за 11 милиарда долара, вложени в поставянето на основите за набавяне на ваксини за повече от 150 страни, въпреки че в крайна сметка може се окаже, че струват дори много повече.

Инициативата се ръководи от две световни организации с нестопанска цел, на които Бил Гейтс помогна за стартирането, заедно със Световната здравна организация, която разчита на фондацията на Гейтс като един от най-големите си дарители.

Зад кулисите работи вторият най-богат човек в света, който нито е учен, нито е лекар, но който вижда себе си и своята фондация за 50 милиарда долара уникално подготвени да вземат централна роля в тази ситуация.

„Ние знаем как да работим с правителства, знаем как да работим с фармацефтичния сектор, обмисляли сме този сценарий“, каза Гейтс в скорошно интервю.

Тъй като първите кандидати за производството на ваксина се стремят към одобрение от регулаторите, въпросът за това как да се имунизира голяма част от световното население придобива допълнителна спешност. Но след девет месеца успехът на усилията за ваксиниране изобщо не е сигурен.

Досега те са привлекли само 3,6 милиарда долара финансиране за научни изследвания, производство и субсидии за бедните страни. Три компании обещаха да доставят ваксини, но все още не се знае дали те ще бъдат ефективни. И може да е трудно да се осигурят необходимите милиарди дози по достъпен и навременен начин, тъй като САЩ и други богати държави са сключили отделни сделки за своите граждани.

Ако инициативата, подпомогната от състоянието и фокуса на Бил Гейтс, успее да помогне да се защитят по-бедните страни в света от вируса, който вече отне живота на повече от 1,3 милиона души, то тя ще утвърди стратегиите, които той е популяризирал в своята благотворителна дейност, включително стимули за фармацевтичните компании.

Ако обаче начинанието не успее, това може да засили призивите за по-радикален подход.