Говорителят на Въздушните сили на ВСУ разкри най-новата хитрост на руснаците при атаките с ракети и дронове

Около Киев са съсредоточени много системи за противовъздушна отбрана за отблъскване на руски атаки от въздуха, лъвският дял от които е насочен точно към сърцето на Украйна – нейната столица и околностите.

В интервю за Канал 24 Юрий Игнат, представител на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна, подчерта, че Киев е приоритетна цел на врага, така че отбраната на столицата и региона трябва да бъде укрепена.

Според него не винаги е възможно украинската ПВО да свали всички ракети, които летят към Киев. В края на краищата руските нашественици са хитри, те вземат предвид всички разузнавания.

Масло в огъня налива и желанието на някои украинци да публикуват онлайн снимки с техните ракетни оръжия, пише УНИАН.

„Освен това се извършва и въздушно разузнаване за идентифициране на позициите. Същият А-50 излита, когато нашата противовъздушна отбрана работи, вижда приблизителни места за изстрелване. Всеки път те са различни, но съставляват определен алгоритъм“, казва Игнат.

Според него Русия дори прокарва маршрута на ракетите и БПЛА, за да могат да летят в кръг. Окупаторите използват терена, речните корита, така че и ракетата, и „Шахед“ да летят възможно най-ниско. При такива условия е трудно да се „хване“ и да се свали такава противникова цел.

Освен това Украйна няма много системи за противовъздушна отбрана със среден обсег, които да покриват цялата страна, така че те покриват стратегически зони, критични инфраструктурни обекти. Постоянно се местят.

Игнат по-рано съобщи, че зенитно-ракетните комплекси за противовъздушна отбрана Patriot и SAMP-T ще могат да свалят руски самолети на големи разстояния. В момента Украйна е въоръжена с комплекси Бук-М1 с обсег 40 км и С-300 с обсег 75 км.

Съобщава се, че украинските офицери за работа с Patriot ще бъдат обучени за 10 седмици вместо за 10 месеца. Украинските военни трябва вече да са завършили учения в САЩ по тези системи.

Освен това Франция и Италия планират през пролетта да предоставят на Украйна зенитно-ракетната система SAMP-T. Тази система за противовъздушна отбрана ще позволи да се противодейства на руските балистични ракети.

Превод